Business Hi-Tech

Smartphone-urile si cele mai ieftine telefoane - singurele mobile care se mai cauta

Smartphone-urile si cele mai ieftine telefoane - singurele mobile care se mai cauta
03.08.2009, 00:00 317

Livrarile globale de dispozitive mobile au crescut cu aproximativ 5% in al doilea trimestru din acest an, prima crestere semestriala consecutiva din ultimele noua luni, au declarat cercetatorii firmei iSuppli.

Livrarile globale de telefoane mobile au crescut cu 4,7%, la 265 de milioane de unitati in al doilea trimestru, comparativ cu primul trimestru din 2009, insa se afla in continuare la un nivel cu 15,1% mai mic fata de livrarile din aceeasi perioada a anului trecut.

"Piata se apropie de cel mai jos nivel", a afirmat Tina Teng, un analist al companiei iSuppli. "Pe piata dispozitivelor mobile observam o crestere a comenzilor si primii cinci producatori de echipamente originale estimeaza cresteri", a adaugat ea.

Volumul inventarului a scazut, iar fabricile observa o crestere a ratelor de utilizare, a mai spus Teng.

Livrarile pe acest an sunt asteptate sa scada in continuare cu 9,9% la 1,1 miliarde de unitati, primul declin anual din ultimii opt ani.

iSuppli a estimat o imbunatatire a celei de-a doua jumatati a anului curent, cu cresteri ale livrarilor de la trimestru la trimestru, cu 6% in trimestrul al treilea si 8,3% in al patrulea trimestru.

Nokia si-a mentinut pozitia de varf, insa livrarile care au ajuns la suma de 103,2 milioane de unitati au scazut cu 15,4% de acum un an, datorita competitiei in continua crestere a smartphone-urilor din partea companiilor Smasung, Research in Motion si Apple.

 

Samsung, cea mia buna performanta

Cea mai puternica performanta de la an la an apartine companiei Samsung Electronics care si-a dezvoltat de curand linia de produse si a observat o crestere a livrarilor de 14,4%, la 52,3 milioane de unitati.

"Exista doua segmente care se afla in crestere in acest moment, respectiv smartphone-urile si dispozitivele mobile foarte ieftine pentru pietele emergente", a spus Teng.

LG Electronics, care a observat o crestere in Orientul Mijlociu si Africa, odata cu un succes pe piata touchscreen-urilor, a raportat o crestere a livrarilor cu 7,6%, la 29,8 milioane de unitati. Compania s-a ridicat astfel pe locul trei in clasament, in spatele firmei Samsung.

Pe locurile patru si cinci se afla Motorola si Sony Ericsson, care s-au chinuit in trimestrul al doilea. Motorola a raportat o scadere a livrarilor la aproape jumatate, cu 14,8 milioane de unitati.

Sony Ericsson a raportat o scadere a livrarilor cu 43,4%, la 13,8 milioane unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO