Business Hi-Tech

Sorin Cosmescu, EXE Software: Fără facilităţile fiscale multe companii locale riscă să dispară

Sorin Cosmescu, EXE Software: Fără facilităţile...

Autor: Alexandra Cepăreanu

15.08.2023, 00:07 579

Eliminarea facilităţilor fiscale pentru programatori,  măsură discutată în guvern, ar putea însemna pentru industria naţională de IT&C o „lovitură majoră“, în con­textul în care la nivel mondial industria de profil se află într-o perioadă de reechilibrare şi ajustare după avântul înregistrat în perioada pandemiei, a spus pentru ZF Sorin Cosmescu, CEO al EXE Software, companie româ­nească specializată în dezvoltarea de soluţii software.

„Riscul este ca o bună parte din companiile locale să nu reziste şi să nu poată supravieţui acestor propuneri de schimbări, iar companiile mari, care au centre de suport şi dezoltare în România, să îşi diminueze activitatea sau să-şi retragă prezenţa din ţara noastră. Dincolo de toate acestea, cel mai mare pericol este să fie reluat exodul programatorilor – să ne pierdem oamenii foarte bine pregătiţi, care nu ar mai fi motivaţi, în contextul acelor schimbări“, a spus Sorin Cosmescu.

„În aceste condiţii, beneficiile fiscale, pe care le-ar obţine statul român în urma eliminării facilităţilor ar fi pe o perioadă foarte scurtă, astfel că măsura este inutilă şi venită într-un context total nepotrivit.“

El este de părere că industria de IT&C se susţine prin propriile „puteri”, singura condiţie necesară pentru a-şi putea continua creşterea fiind să nu primească piedici sau îngrădiri.

„Spre exemplu, stabilitatea fiscală este vitală pentru companiile din România în acest context. Ne aşteptăm ca de anul viitor să se mai aşeze lucrurile şi industria de IT&C să-şi reia ritmul de creşetere din ultima vreme. În continuare domeniul propune tehnologii şi soluţii care sunt utile atât în industrie, cât şi în viaţa de zi cu zi.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO