Business Hi-Tech

Spania introduce „taxa Google“ pentru a-şi proteja industria de media

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

03.11.2014, 00:03 1058

Guvernul spaniol a aprobat o nouă lege privind dreptul de proprietate intelectuală, cunoscută sub numele de „taxa Google“, prin intermediul căreia agregatorii de conţinut online, cum ar fi serviciul Google News vor fi nevoiţi să plătească o taxă pentru preluarea ştirilor şi articolelor Asociaţiei Editorilor Cotidienelor Spaniole (Asociación de Editores de Diarios Españoles - AEDE), scrie publicaţia britanică The Guardian.

Măsura reprezintă un efort al autorităţilor spaniole de a-şi proteja industria media - în special publicaţiile cu ediţii tipărite -, care în ultimii ani a avut de suferit la nivel global ca urmare a dezvoltării internetului şi a apariţiei tot mai multor publicaţii online.

Publisherii acuză Google de faptul că utilizează materialele lor pentru a-şi construi propriul serviciu de ştiri, fără să redacteze nicio ştire sau articol. Reprezentanţii companiei americane se apără însă menţionând că această metodă aduce pe site-urile publicaţiilor spaniole circa 10 miliarde de vizitatori în fiecare lună. 

„Credem că servicii precum Google News ajută publisherii să aducă trafic pe site-urile lor. Noi vom continua să colaborăm cu publisherii din Spania pentru a-i ajuta să-şi crească veniturile, şi vom evalua în acelaşi timp opţiunile pe care le avem în cadrul noii legislaţii“, au declarat reprezentanţii Google. 

În cazul în care agregatorii de conţinut online nu plătesc taxa către Asociaţia Editorilor Cotidienelor Spaniole, aceştia ar putea primi amenzi în valoare de până la 600.000 de euro.

Gigantul american Google a fost acuzat în ultimii ani de autorităţile din Europa de o serie de încălcări ale legislaţiei în ceea ce priveşte poziţia de monopol pe care o are ca motor de căutare pe internet, dar şi referitor la declararea unor venituri mai mici realizate în ţările europene.  

Noua lege spaniolă privind proprietatea intelectuală va intra în vigoare de la începutul anului viitor şi aceasta va impune de asemenea site-urilor web să elimine trimiterile către materiale (link-uri) care încalcă dreptul de proprietate intelectuală, chiar dacă respectivele site-uri nu produc bani astfel.

Legislaţia nu prevede faptul că deţinătorii drepturilor de autor trebuie să apeleze la instanţa judecătorească pentru a cere ca trimiterile (link-urile) să fie eliminate, însă site-urile web care nu răspund solicitărilor riscă să plătească amenzi de până la 600.000 de euro.   

Legea se aplică de asemenea în cazul terţelor părţi - site-uri de găzduire web sau care furnizează servicii de plată către site-urile care încalcă drepturile de autor. Acest lucru a dus la supranumirea legii „de cenzură“ de către oponenţi şi la asemănarea cu boicotul din cazul Wikileaks.

„Legea oferă statului posibilitatea de a sabota orice conţinut online folosindu-se de frică. O să rişte cineva să plătească 600.000 de euro pentru a găzdui un link?“, a declarat avocatul Carlos Sanchez Almeida pentru Gizmodo.

Noua lege spaniolă privind proprietatea intelectuală a fost aprobată de Partidul Popular, care s-a lovit de rezistenţa partidelor din opoziţie, ce au catalogat legislaţia ca fiind o „oportunitate ratată“ şi un „dezastru“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO