Business Hi-Tech

Steve Ballmer, cel care a "îngropat" Microsoft, se retrage. Investitorii au sărit în sus de bucurie. Acţiunile au crescut imediat cu 8%

Steve Ballmer, cel care a "îngropat" Microsoft, se...

Autor: Octavian Calei

23.08.2013, 16:18 4130

Steve Ballmer, CEO-ul Microsoft, a anunţat că se va retrage de la conducerea companiei în următoarele 12 luni. Anunţul a dus imediat la creşterea valorii acţiunilor deoarece Ballmer era văzut de investitori drept cea mai mare piedică în dezvoltarea gigantului IT.

Ballmer, care a fost lăsat la conducerea executivă de către Bill Gates, nu a avut nicio idee la zi de dezvoltare a gigantului IT, ceea ce a permis ca în timpul mandatului lui să înflorească giganţi precum Apple, Google şi Facebook.

Ballmer, 57 de ani, a deţinut postul de CEO din ianuarie 2000, iar averea lui este estimată la 15 miliarde de dolari, valoarea pachetului de acţiuni pe care îl deţine la Microsoft.

"Nu există niciodată un moment ideal pentru o astfel de tranziţie, dar acum este momentul potrivit", a declarat Ballmer.

Microsoft are în acest moment o capitalizare de 270 de miliarde de dolari, în timp ce Apple are 460 miliarde de dolari. Google are o valoare de 290 miliarde de dolari, iar Facebook de 93 mld. de dolari. În 2000, Microsoft avea o capitalizare de 399 mld. dolari, Google abia fusese infiinţat de doi ani, Facebook nu exista, iar Apple avea o capitalizare de 15 mld. dolari conform datelor Wikinvest.

Un comitet de directori din boardul companiei se va ocupa de căutarea viitorului CEO, fondatorul Bill Gates urmând a se implica direct în căutarea următorului şef al Microsoft. Urmaşul lui Ballmer la cârma Microsoft va fi căutat atât în interiorul companiei, cât şi în exterior.

Ballmer este la Microsoft din 1980, fiind cel de-al 30-lea angajat al companiei, el având în 2012 un salariu de 1,3 milioane de dolari.

Deşi pe parcursul mandatului său la conducerea companiei Microsoft a lansat produse precum consolele Xbox şi şi-a redus dependenţa de industria PC-uri, cel mai mare "păcat" al lui Ballmer a fost faptul că nu a reuşit să crească preţul acţiunilor companiei, iar succesele au fost depăşite în ochii investitorilor de eşecul de a capitaliza pe baza unor noi tehnologii şi produse precum tabletele, industrie în care gigantul a intrat abia în 2012.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO