Business Hi-Tech

Steve Jobs intra in concediu pentru 5 luni. Actiunile Apple o iau la vale

Steve Jobs intra in concediu pentru 5 luni. Actiunile Apple o iau la vale

Directorul general al companiei Apple declara ca va reveni in iunie

15.01.2009, 17:49 22

Steve Jobs, CEO al companiei Apple si al firmei de animatie Pixar Studios, a declarat ca isi va lua concediu medical pe o perioada de cinci luni, ca urmare a problemelor de sanatate, care s-au dovedit a fi "mai complexe decat s-a crezut initial".

CEO-ul afirmase saptamana trecuta ca sufera de un "dezechilibru hormonal" si ca tratamentul lui "ar trebui sa fie simplu si direct". Apple, producatorul iPhone si al computerelor Macintosh, va fi condus in aceasta perioada de catre Tim Cook, directorul de operatiuni si rapoarte ale companiei, iar Jobs a spus ca va ramane implicat in deciziile strategice majore.
Anuntul potrivit caruia Jobs va lipsi din companie pana in iunie a speriat investitorii de pe bursa germana, valoarea actiunilor Apple coborand cu pana la 11%.
"Au fost oferite prea putine informatii, iar acestea au fost foarte vagi, generand mai multe griji, decat stabilind o certitudine", a sustinut Nell Minow, fondatorul firmei de cercetare, Corporate Library. "Oficialii Apple au starnit confuzie", a adaugat el.
Faptul ca oficialii Apple nu ofera informatii suplimentare, cu privire la Jobs si starea lui de sanatate, creeaza tensiuni intre investitori. Cu fiecare informatie neclara legata de acest subiect, valoarea actiunilor companiei a scazut.
Cu privire la anuntul de ieri, "aceasta dezvaluire este incompleta", este de parere John Coffee, profesor la Scoala de Drept Columbia, din New York. "Daca valoarea actiunilor scade dramatic, actionarii pot sa dea in judecata compania", a adaugat el.
Apple a inregistrat o crestere exploziva a vanzarilor dupa revenirea lui Jobs la conducerea companiei, in urma cu zece ani, datorita inovatiilor si facilitatilor introduse in gama de produse. Din acest punct de vedere, multe voci considera ca Apple nu are capacitatea de a continua sa introduca inovatii cu potential ridicat de marketing, in cazul plecarii lui Steve Jobs.
Totusi, unii analisti considera ca, desi Apple va "simti lipsa" principalului artizan al gamei de produse, Jobs nu este de neinlocuit. In prezent, compania se confrunta cu scaderea cheltuielilor de consum ale populatiei, ca urmare a crizei financiare. Jobs a fondat firma Apple in 1976. In 1980 a listat compania la bursa, cu actiuni in valoare de 22 de dolari.
In 1986 a plecat de la Apple si s-a alaturat companiei Pixar Animation Studios. In acelasi an, Jobs a fondat firma NeXT Software unde a dezvoltat un gen de hardware care exploata intregul potential al tehnologiilor Object Oriented. El a vandut NeXT catre Apple cand a revenit in 1997 si a repus pe picioare brand-ul Macintosh. Jobs a directionat compania spre piete noi cu dispozitivele iPod si iPhone.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO