Business Hi-Tech

Sunday Times: Microsoft vrea o parte din Yahoo!

30.11.2008, 18:56 15

Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, poarta negocieri pentru preluarea diviziei de cautari online a Yahoo! pentru 20 de miliarde de dolari, insa producatorul american de soft exclude o oferta de preluare integrala a gigantului web, dupa incercarea similara esuata in vara, potrivit cotidianului britanic Sunday Times.

Propunerea face parte dintr-o tranzactie mai complexa, Microsoft urmand sa sustina o noua conducere a Yahoo!. Microsoft a renuntat, in vara, la o oferta de 47,5 miliarde de dolari pentru grupul american.
Conducerile Microsoft si Yahoo! se pare ca au ajuns la un acord asupra termenilor generali ai unei intelegeri, care insa nu este definitiv, potrivit publicatiei britanice. Totusi, Yahoo! se confrunta cu o presiune tot mai mare din partea actionarilor, dupa ce a respins oferta din vara a Microsoft, care inaintase un pret de 30 de dolari pentru o actiune. In prezent titlurile Yahoo! au coborat pana la aproximativ 11,5 dolari.
Analistii considera ca momentul este potrivit pentru ca aceste doua companii sa ajunga la un acord, dupa ce directorul general al Yahoo!, Jerry Yang, cofondator al companiei si opozant al preluarii de catre Microsoft, a anuntat ca demisioneaza.
Prin noua intelegere, Microsoft vizeaza dreptul de a administra operatiunile de cautare pe internet pe o perioada de zece ani, cu optiunea de a achizitiona divizia in primii doi ani pentru 20 de miliarde de dolari.
Cedarea administrarii motorului de cautare ar urma sa aduca Yahoo! castiguri suplimentare de circa doua miliarde de dolari pe an, estimeaza specialistii.
Piata publicitatii online este evaluata la circa 40 de miliarde de dolari, iar analisti apreciaza ca Google domina sectorul cu 77% din cheltuieli, urmat de Yahoo! cu 18% si Microsoft cu 5%. La finele saptamanii trecute, pretul unei actiuni Microsoft era de 20,2 dolari, in scadere cu 43% fata de inceputul acestui an. Valoarea de piata a gigantului software era, astfel, de 179 de miliarde de dolari. La aceeasi data valoarea de piata a Yahoo! era de 15,95 mld. dolari.
Google, cel mai mare rival al Yahoo!, inregistra o capitalizare de 92,21 miliarde de dolari, in scadere cu 57% fata de inceputul anului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO