Business Hi-Tech

Telekom România Mobile anunţă pentru trim. 3 un profit operaţional de 5 mil. euro, în scădere cu 64%, la venituri totale de 71 mil. euro, mai mici cu 7%. Numărul de abonamente a rămas în creştere, dar baza totală de clienţi a picat din nou sub pragul de 4 milioane

Telekom România Mobile anunţă pentru trim. 3 un profit...

Autor: Adrian Seceleanu

09.11.2023, 13:31 187

Veniturile totale ale Telekom România Mobile, operator controlat de OTE (Grecia) şi Deutsche Telekom (Germania), au scăzut în trim. 3 din acest an cu 7,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut până la 71,1 mil. euro, iar profitul operaţional ajustat s-a deteriorat cu 63,5% la 4,6 mil. euro, faţă de 12,6 mil. euro în anul anterior, conform datelor comunicate de OTE. Numărul de clienţi a scăzut şi el din nou sub pragul de 4 milioane, în principal pe fondul unei scăderi mai puternice a bazei de clienţi cu cartele preplătite.

Compania avea la finele lunii septembrie 1,882 mil. abonamente - o creştere de 3,2% faţă de anul anterior, şi 2,016 milioane de cartele preplătite, o scădere de 10,7% faţă de anul anterior.
Veniturile din servicii mobile au scăzut cu 7% la 47,6 mil. euro, conform sursei citate.

Grupul OTE vorbeşte însă în comunicatul oficial de o îmbunătăţire a rezultatelor.

„Veniturile totale ale Telekom Romania Mobile au ajuns la 71,1 milioane de euro în trimestru, în scădere cu 7,4% faţă de anul anterior, o îmbunătăţire comparativ cu tendinţele recente, reflectând în principal veniturile mai mici din interconectare şi din vânzarea de telefoane mobile. Operaţiunile din România continuă să fie afectate de reducerile tarifului de terminare mobilă (MTR) şi de anumite activităţi de retenţie a clienţilor prin acordarea de subvenţii pentru achiziţia de telefoane mobile. La fel ca în trimestrele anterioare, numărul de abonaţi a înregistrat o altă creştere solidă, de 3,2% faţă de anul precedent, stabilind cadrul pentru îmbunătăţiri viitoare ale veniturilor. Performanţa segmentului prepaid a fost afectată de anumite campanii de promovare implementate în 2022. EBITDA ajustat (AL) a fost de 4,6 milioane de euro în trimestrul 3, în scădere cu 8,0 milioane de euro comparativ cu T3’22, reflectând parţial baza comparabilă mare, deoarece T3’22 a fost afectat pozitiv de anumite returnări ne-recurente de provizioane şi de impactul costurilor mai mari cu energia în 2023.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO