Business Hi-Tech

Tranzacţie de 1,7 mld. $ eşuată - Amazon a reziliat achiziţia iRobot. Producătorul aspiratoarelor smart Roomba anunţă că va concedia 31% din personal

Tranzacţie de 1,7 mld. $ eşuată - Amazon a reziliat...

Autor: Adrian Seceleanu

29.01.2024, 23:58 54

Gigantul american Amazon a anunţat luni că nu va merge mai departe cu achiziţia planificată a producătorului de aspiratoare iRobot , cele două companii precizând într-un comunicat că nu există "nicio cale de aprobare a tranzacţiei de către autorităţile de reglementare". Amazon şi iRobot au convenit de comun acord să anuleze achiziţia planificată. iRobot, care produce seria de aspiratoare inteligente Roomba, a declarat că va concedia aproximativ 350 de angajaţi şi că fondatorul şi directorul său general vor demisiona.

Afacerea Amazon-iRobot a fost evaluată iniţial la 1,7 miliarde de dolari, dar o serie de investigaţii ale autorităţilor de reglementare au dus la scăderea preţului de achiziţie înainte de a distruge în cele din urmă cu totul afacerea.
Acţiunile iRobot au scăzut cu 10% după apariţia acestei ştiri.

Soarta tranzacţiei a fost cufundată în incertitudine după ce The Wall Street Journal a relatat că Uniunea Europeană nu va aproba tranzacţia.

Comisia Europeană, organul executiv al UE, a lansat o investigaţie în luna iulie, afirmând că acordul propus ar putea duce la împiedicarea rivalilor iRobot de a concura pe piaţa online a Amazon. Comisia a argumentat că Amazon ar putea retrage de pe site-ul său sau ar putea reduce importanţa produselor rivale în rezultatele căutărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO