Business Hi-Tech

UE: Accesul la internet, taiat doar dupa audierea utilizatorilor suspectati de activitati ilegale

08.11.2009, 23:10 18

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene si legislativulUE au ajuns la un acord asupra unei noi legi a telecomunicatiilorcare sporeste drepturile consumatorilor, concurenta si stimuleazainvestitiile in sectorul de profil, evaluat la 300 de miliarde deeuro pe an, transmite Reuters.
Acordul a fost intarziat de opozitia legislativului european fatade intentia unor state precum Franta, Marea Britanie si Olanda de aputea bloca accesul la internet al utilizatorilor suspectati cadescarca ilegal fisiere.
Franta a adoptat deja o lege care restrictioneaza accesul lainternet al abonatilor suspectati de astfel de activitati.
In final s-a convenit ca interzicerea accesului la internet alutilizatorilor suspectati de activitati precum descarcarea unormateriale cu copyright sau a pornografiei cu minori sa aiba locabia dupa audierea, in conditii corecte, a acestora. "A fost obatalie lunga, dar toate partile au recunoscut ca drepturilefundamentale ale utilizatorilor in domeniul digital trebuiegarantate", a declarat Monique Goyens, director general al BEUC,organizatia de protectie a consumatorilor europeni.
Acordul va fi trimis spre aprobare Parlamentului European siConsiliului de ministri ai telecomunicatiilor.
Reforma va crea o agentie paneuropeana de supraveghere, numitaOrganizatia autoritatilor europene de reglementare in domeniulcomunicatiilor electronice (Body of European Regulators forElectronic Communications - BEREC) pentru a imbunatati aplicarealegislatiei din cele 27 de state membre in sectorul de profil,astfel incat niciun operator sa nu fie protejat deconcurenta.
In urma adoptarii legii, operatori cu pozitii dominante, precumDeutsche Telekom, Telenor, TeliaSonera si BT s-ar putea confruntacu o concurenta crescuta.
Google, Microsoft si Yahoo! trebuie sa stearga mai repede istoriculcautarilor pe web
Google, Microsoft si Yahoo! trebuie sa limiteze perioada depastrare a datelor privind cautarile pe internet efectuate deutilizatori si nu pot justifica stocarea acestora mai mult de saseluni, considera oficiali ai UE care investigheaza posibilaincalcare a dreptului la viata privata.
"Grupul de lucru nu este convins de justificarile Google, Microsoftsi Yahoo! pentru pastrarea acestor date o perioada mai lunga", searata in scrisori trimise acestor companii de catre grupul europeande lucru numit Article 29 Data Protection Working Party, transmiteBloomberg.
Propunerile grupului sunt aplicate de autoritatile nationale dereglementare din statele europene, care au dreptul sa aplice amenzicompaniilor care nu respecta prevederile legale.
Reducerea perioadei de pastrare a datelor privind cautarea peinternet poate afecta veniturile companiilor care analizeazainteresele utilizatorilor pentru a tinti anumite domenii depublicitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO