Business Hi-Tech

Un fost oficial din Comunicaţii face profit de 2 mil. euro din consultanţă

Un fost oficial din Comunicaţii face profit de 2 mil. euro din consultanţă

Autor: Adrian Seceleanu

30.08.2011, 00:04 2698

Companiile de consultanţă şi cele care îşi desfăşoară activitatea pe internet au avut anul trecut cele mai mari marje ale câştigului net în raport cu veniturile, arată datele din situaţiile financiare pe 2010 depuse de companii la Ministerul Finanţelor, care au fost centralizate de ZF.

Din cele aproape 200 de companii din online, IT şi telecom monitorizate de ZF, cea mai mare marjă a profitului net, de 67%, a fost înregistrată de compania C.P Consultant Services, controlată de Corina Petrescu, director în cadrul Ministerului Comunicaţiilor în perioada cabinetului Adrian Năstase, când ministrul IT&C era Dan Nica. Firma deţinută de Petrescu, care a avut în medie 5 angajaţi anul trecut, a avut un profit net de 2 mil. euro la venituri de 3 mil. euro.

Compania C.P Consultants a câştigat anul trecut un contract de 0,8 mil. euro cu Ministerul Comunicaţiilor şi a făcut parte apoi, alături de Omnilogic şi Asesoft, dintr-un consorţiu care a câştigat un contract de 5 mil. euro cu o instituţie din subordinea ministerului.

O altă companie de consultanţă care intră în topul marjelor este CCT SRL, cu un câştig de 24% din veniturile pe 2010. Firma este deţinută de Călin Tatomir, fost CEO al Compaq şi Microsoft România.

Softnews Net, compania care administrează forumul Softpedia - unul dintre cele mai vizitate site-uri din România, continuă să fie una dintre cele mai eficiente firme din industrie, cu un câştig net care reprezintă 53% din veniturile pe 2010. La câteva puncte procentuale distanţă se află o altă companie online, Ejobs Group, unde marja de profit a fost de 52,5% din cifra de afaceri pe 2010. Compania deţinută de Liviu Dumitraşcu şi Daniel Tătar a avut anul trecut un profit net de 1 mil. euro.

Din punctul de vedere al valorii absolute a profiturilor din industriile menţionate, operatorii de telefonie mobilă Orange şi Vodafone rămân însă liderii absoluţi ai clasamentului, cu câştiguri de 221, respectiv 115 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO