Business Hi-Tech

Un programator cu experienţă poate câştiga şi 3.000 de euro net pe lună. „În IT experienţa nu se măsoară în ani, ci în numărul şi complexitatea proiectelor“

Un programator cu experienţă poate câştiga şi 3.000...

Autor: Mihaela Pascari

02.09.2016, 22:45 5846

Salariul unui specialist în IT porneşte de la 2.000 de euro net pe lună pentru o poziţie de programator senior şi poate să ajungă cu uşurinţă şi la 3.000 de euro net pe lună.

„Pachetul salarial depinde de nivelul experi­enţei, însă experienţa nu se măsoară în ani, ci în nu­mărul de proiecte livrate şi complexitatea lor. Sunt oameni care au zece ani de experienţă, dar au lucrat pe proiecte simple, iar alţii în doi ani reuşesc să dez­volte proiecte destul de com­­plexe. Legat de sala­riu, compania noastră este ali­­niată pieţei. De exem­plu, un programator seni­or poate să ajungă uşor la un salariu de 2.000 de euro sau chiar 3.000 de euro net pe lună”, a explicat Cătă­­lin Bordei, part­ner & board mem­ber în cadrul firmei cu activităţi în do­me­niul IT Innobyte. El a mai spus că tinerii absolvenţi de facultate sunt cei mai pretenţioşi când vine vorba de nivelul pachetului sala­rial în IT, aceştia optând pentru sala­rii mari încă de la primele proiecte în care activează. Facultăţile cu profil IT livrează anual circa 7.000 de absol­venţi pe piaţa mun­cii, însă nevoia anga­jatorilor este dublă.

„Angajaţii ştiu că trebuie să înveţe mult pen­tru a câştiga salarii mari, însă există tineri  care îşi doresc un salariu foar­te mare, fără să aibă experienţă sau proiecte dezvoltate.“ 

Innobyte este pre­zentă pe piaţă de apro­xi­mativ zece ani, iar acti­vitatea companiei este împăr­ţită în trei zone: e-commerce, platforme web şi aplicaţii mobile. Compania are o echipă formată din 44 de angajaţi, cu o medie de vârstă de circa 29 de ani, însă Cătălin Bordei spune că a angajat şi tineri cu vârsta de puţin peste 20 de ani, în urma unui program de internship.

„Piaţa IT este o piaţă în continuare în criză de oameni, astfel că firmele, exceptând cele multinaţionale care au procese com­ple­xe de recrutare, în­cear­că să creeze locuri de muncă în momentul în care găsesc candidaţi potri­viţi.

Avem mereu po­ziţii deschise, iar în cazul în care nu avem, creăm alte locuri de muncă în cazul în care un candidat se potriveşte profilului nostru. Nu ne ferim să creăm locuri de muncă, suntem atenţi la piaţă şi căutăm candidaţi cu potenţial“.

În ceea ce priveşte angajaţii Innobyte şi motivarea lor la locul de muncă, aceştia, pe lângă salariul lunar fix, au la dispoziţie şi alte beneficii, precum abonamente la o clinică privată, laptopuri, sală de recreere, o zi în plus de concediu, petreceri de tematică, team buildinguri, iar în cazul unui proiect care nu necesită prezenţa la birou, chiar şi program flexibil sau posibilitatea de a lucra de acasă.

„Munca de acasă este un miraj. Oamenii care vor să încerce acest lucru de obicei o fac pe termen scurt.“

După o anumită perioadă în care un angajat lucrează de acasă, el simte nevoia să socializeze cu colegii de la birou, să simtă că face parte dintr-o comunitate”, a menţionat Cătălin Bordei.

În opinia lui Cătălin Bordei pentru a creşte performanţa în rândul angajaţilor, şi relaţia între managerul direct şi angajat este importantă, astfel acesta trebuie să aibă capacităţile unui leader, o viziune şi abordare de lucru corectă asupra responsabilităţilor sale, dar şi a membrilor echipei sale. „Este important ca relaţia între şef şi angajat să nu fie una de subordonare, ci de colaborare. Managerul trebuie să fie un leader, să inspire oamenii cu care lucrează, să le creeze un mediu de lucru pozitiv şi să îi determine să fie din ce în ce mai performanţi”.

În 2015, Innobyte Solutions SRL a avut o cifră de afaceri de 820.000 de euro de euro, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Clienţii companiei provin atât din Europa, cât şi din SUA, Orientul Mijlociu sau Australia.

Programul de internship a fost creat în momentul în care a devenit mai greu de recrutat oameni cu experienţă, având în vedere că până acum câţiva ani compania se orienta în special pe angajaţi cu experienţă. „Pentru cei care participă în cadrul programului nostru de internship am pregătit un program accelerat de învăţare, pornind de la partea teoretică, urmată de o aplicaţie simplă în care dobândesc cunoştinţe de bază. Partea finală a programului constă într-un proces de lucru care simulează un proiect real”.

Mai mult, în opinia lui Cătălin Bordei, absolvirea unei facultăţi din domeniul IT nu este suficientă pentru a fi performant pe piaţa muncii, astfel, candidaţii cu experienţă sunt necesari atât în companiile antreprenoriale, cât şi în cele multinaţionale pentru a-i mentora pe cei noi veniţi într-o organizaţie.

 „Orice companie are nevoie de dorinţa celor tineri de a schimba lumea, însă trebuie să existe şi cei cu experinţă şi capacitatea de a-i învăţa pe cei noi veniţi. Doar o facultate absolvită nu este suficientă. Un avantaj au cei care activează în organizaţii studenţeşti sau cei care se angajează din timpul facultăţii. Pentru ei este mai uşor să se adapteze mediului de lucru într-o companie”, a menţionat Cătălin Bordei.

De asemenea, pentru că universităţile de profil să se adapteze cerinţelor pieţei muncii, iar tinerii să iasă mai bine pregătiţi de pe băncile acestora, sunt utile colaborările sau parteneriatele cu firmele existente în piaţă, iar ca urmare a acestor colaborări, proaspeţii absolvenţi ar fi mult mai antrenaţi, chiar şi de la primele proiecte în care activează. 

”Sistemul de învăţământ trebuie să fie echilibrat atât pe partea teoretică, care este foarte importantă, cât şi pe cea practică. De asemenea, facultăţile din domeniul IT trebuie să colaboreze cu firmele din piaţă pentru a facilita familiarizarea studenţilor cu provocările şi procesele din mediul real de muncă. Din câte ştiu, universităţile au început să se dezvolte în acest sens, adaptându-se încet cerinţelor pieţei muncii”, a spus Cătălin Bordei.

În ceea ce priveşte concurenţa pentru facultăţile din domeniul IT, acestea sunt la mare căutare de către absolvenţii de liceu, nivelul salarial peste media din România oferit de companii fiind unul dintre factorii care îi determină să se orienteze către astfel de specializări.

„Concurenţa în facultăţile din domeniul IT va fi în continuare în creştere, deoarece piaţa muncii poate să absoarbă un număr mare de candidaţi. Tinerii care vor să aplice la o astfel de facultate ştiu că odată ce absolvă o facultate specializată în IT, salariile vor fi peste media din România”, a precizat Cătălin Bordei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO