Business Hi-Tech

Un retailer ar putea lansa în acest an primul operator mobil virtual

Un retailer ar putea lansa în acest an primul operator mobil virtual

Marian Velicu, Verdian Systems: Cosmote, Orange şi Vodafone au o atitudine mai deschisă decât în trecut faţă de un parteneriat cu un operator virtual de telefonie mobilă. Foto Silviu Matei

Autor: Adrian Seceleanu

20.09.2012, 00:07 3159

Un jucător din industria locală de retail ar putea lansa până la sfârşitul acestui an primul operator virtual de telefonie mobilă (MVNO) de pe piaţă, discuţiile cu Cosmote, Orange şi Vodafone pentru închirierea infrastructurii fiind într-un stadiu avansat, a declarat pentru ZF Marian Velicu, directorul general al Verdian Systems, companie care oferă platforma tehnică necesară unui MVNO şi intermediază negocierile cu operatorii.

Un MVNO este un operator care oferă servicii de voce şi date mobile fără a-şi construi propria reţea de antene şi fibră optică, ci închiriind infra­structura de la operatori existenţi. Românii de la RCS&RDS au intrat, spre exemplu, prin această metodă, pe pieţele de telefonie mobilă din Italia şi Spania.

"Discuţiile sunt într-un stadiu avan­sat, iar lansarea ar putea avea loc în acest an", a declarat Marian Velicu.

"Cosmote, Orange şi Vodafone au o atitudine mai deschisă decât în trecut faţă de un parteneriat cu un MVNO", spune Velicu, fără a oferi alte detalii. El a plecat în primăvara acestui an de la Vodafone după o carieră de 15 ani şi a lansat Veridian Systems în parteneriat cu operatorul local Prime Telecom şi Computaris, o firmă britanică. Costul iniţial pentru lansarea unui MVNO este de cel mult 200.000 de euro, afirmă Velicu, iar un retailer care ar intra în acest business ar avea nevoie de cel mult 25.000 de clienţi pentru a avea venituri egale cu costurile (break even). Retailerii s-ar putea extinde rapid în acest business pentru că au deja o reţea de distribuţie şi un mecanism de promovare bine pus la punct, crede Velicu.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO