Business Hi-Tech

VIDEO. Acceleratorul InnovX-BCR la SelectUSA 2023. Iulia Caizer şi Luminiţa Buşuricu, cofondatori, QuickLegal: Plecăm cu mult mai multe contacte şi informaţii decât ne-am aşteptat în momentul în care am venit la acest eveniment

Autor: Adrian Seceleanu

28.05.2023, 14:00 44

O delegaţie de 9 companii care au „absolvit” programul de accelerare InnovX-BCR au participat, la finele lunii aprilie, la SelectUSA, cel mai mare eveniment dedicat investiţiilor străine în SUA, cu suportul aceleratorului. ZF vă prezintă interviuri realizate cu membri ai delegaţiei la SelectUSA despre cum a fost conferinţa, care sunt principalele informaţii obţinute şi care sunt învăţăturile trase de antreprenorii care se uită spre o extindere pe piaţa americană.

Pentru echipa QuickLegal, un alt start-up care a trecut prin acceleratorul InnovX-BCR, deplasarea la SelectUSA a fost una plină de informaţii şi întâlniri utile. „Noi suntem aici datorită atât programului InnovX-BCR, cât şi grantului Innovation Norway, care ne-a ajutat şi ne-a susţinut şi din punct de vedere financiar pentru a fi prezenţi aici. Cu siguranţă aşteptările ne-au fost de depăşite cu mult. Sunt foarte multe evenimente care se întâmplă în acest cadru restrâns, până la urmă, dar cu o prezenţă globală din toate colţurile lumii. Am avut parte nu doar de prelegeri şi discuţii în paneluri cu anumite companii globale din toate colţurile lumii, cât şi cu foarte multe personalităţi, atât din domeniul public, cât şi din domeniul privat, de la care am avut nu doar foarte multe de învăţat, ci am primit şi aşa o inspiraţie de a cumva ţinti stelele, cum spun americanii <<reach for the stars>>. Cu siguranţă venim plin de entuziasm entuziasm aici, şi plecăm cu mult mai multe contacte şi informaţii decât ne-am aşteptat în momentul în care am venit la acest eveniment”, a spus Iulia Caizer, cofondator, QuickLegal.

Atmosfera şi modul de relaţionare sunt diferite în SUA, a punctat Iulia Caizer. „Da, cu siguranţă oamenii sunt deschişi la a face business cu oricine şi legat de orice. Adică am văzut nu doar un entuziasm foarte pregnant din partea tuturor, ci mai mult, am văzut o deschidere, inclusiv de la guvernatorul statului Arizona până la Departamentul de Comerţ la nivel federal din Statele Unite, să fie acolo să te susţină, să te pună în contact cu oamenii potriviţi, să ai acces la resursele necesare, astfel încât tot ceea ce tu trebuie să faci este să te concentrezi pe ceea ce faci mai bine, adică business-ul tău. Este fantastic - comparativ cu Europa, unde cumva avem mişcări de business, lumea antreprenoriatului este activă şi prezentă, dar parcă aici cumva este un cerc mult mai deschis faţă de oricine. Toată lumea este binevenită, indiferent dacă este la nivel de start-up sau la nivel de companie multinaţională prezentă la nivel global. Facem parte dintr-o comunitate, vrem să simţim şi acest sentiment în Europa şi chiar căutăm astfel de evenimente şi vom fi prezenţi acolo. Deci, da, avem de învăţat şi sperăm să avem şi ocazia să participăm la astfel de evenimente şi în Europa.”
Ideea a fost întărită şi de Luminiţa Buşuricu, cofondator, QuickLegal. „În primul rând ar fi partea de contacte. Noi suntem QuickLegal, un marketplace de servicii juridice şi operăm momentan în România. Avem sute de avocaţi înscrişi care pot ajuta cu sfaturi juridice, modele de contracte, şi o conversaţie iniţială gratuită de 15 minute. Ne-am zis că în piaţa din State aceste platforme sunt mult mai dezvoltate şi vrut să vedem cum e şi aici. Şi a ne-a ajutat foarte mult participarea la SelectUSA pentru că am întâlnit companii care au folosit astfel de platforme, care au putut să ne dea feedback. Am întâlnit, pe de altă parte, firme de avocatură care folosesc astfel de platforme, deci ni s-a confirmat că într-adevăr este, există o problemă în piaţă pe care noi o putem rezolva şi în România şi după aceea şi pe alte pieţe. Aşa că partea de contacte e cea mai importantă, validarea ideii, partenerii pe care ni i-am făcut pentru o lansare în State pe viitor. Şi normal şi partea de informaţii, cum zicea şi Iulia, de prelegeri, de speakeri care la fel au fost la un nivel înalt. În total, aici mi s-a părut foarte mare deschiderea, oamenii sunt foarte prietenoşi şi intri foarte uşor în vorbă cu oricine, toţi vor să te ajute. Cumva, poate în Europa e puţin lumea mai reticentă. Cel puţin la primul contact trebuie să-ţi facă cineva introducerea şi să te recomande, dar aici e foarte uşor să intri în discuţii cu oricine. Şi cum zicea şi colega mea, de la companii mari, la companii mici, vorbim cu toată lumea”, a punctat Luminiţa Buşuricu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO