Business Hi-Tech

VIDEO ZF Live. Florin Şomodi, Titirez Bootcamp: Avem foarte puţini antreprenori pe zona de producţie faţă de cea a serviciilor

Autor: Bianca Dorobanţu

27.09.2016, 00:05 742
Titirez Bootcamp, un accelerator de afaceri româneşti, îşi propune ca în cinci ani să formeze 1.000 de antre­pre­nori, care să fi trecut printr-o sesiune de training şi coaching pentru planul lor afaceri, care durează trei zile. În acest timp, antreprenorilor le vor fi oferite direcţii de dezvoltare pentru afacerea lor, dar şi instrumente de lucru care să le vină în sprijin, a spus Florin Şomodi, trainer şi coach la Titirez Bootcamp, în cadrul ZF Live.
 
Prima sesiune a programului Ti­tirez Bootcamp se desfăşoară între 21 şi 23 octombrie la o pensiune din Cluj, la care vor participa 12 antreprenori, care vor plăti fiecare câte 300 de euro.
 
„Se numeşte Titirez pentru că titi­re­zul este imaginea unui antre­pre­nor, care trebuie să le facă pe toate, să fie di­na­mic şi flexibil, iar la început are puţine resurse. Numele de titirez eu l-am dat“, a spus Florin Şomodi.
 
În cele trei zile, cei 12 participanţi vor trece prin sesiuni de coaching şi training, ofe­rite de Florin Şomodi, care are o ex­pe­rienţă de vânzări de 12 ani, şi de Raluca Culda, specialist în domeniul re­surselor umane. „Le vom oferi o serie de instru­mente de lucru cu piaţa, cu oamenii, cu clienţii lor, să-şi poată ra­fina planul de afaceri sau să-şi construiască unul. Îi vom ajuta şi în următoarele 90 de zile după bootcamp să-şi implementeze aceste instru­men­te“, a mai spus el.
 
Raluca Culda consideră că la ni­velul companiilor româneşti liderii tre­buie să înveţe să păstreze oamenii ta­len­taţi şi să se dezvolte împreună cu aceştia.
 
„Am lucrat în multinaÅ£ionale în Cluj, Oradea, TimiÅŸoara. ExperienÅ£a pe care o am este că angajaÅ£ii care lucrau în companiile româneÅŸti se simÅ£eau prost trataÅ£i, nu simÅ£eau că li se recompensează activitatea, iar  firmele pierd din acest motiv. Vrem să oferim liderului o structură prin care să înveÅ£e să-ÅŸi păstreze oamenii talentaÅ£i ÅŸi să crească împreună cu ei“, a spus Raluca Culda, executive coach ÅŸi talent recruiter la Titirez Bootcamp.
 
Pe lângă  cunoÅŸtinÅ£e din domeniul vânzărilor ÅŸi felul în care ar trebui să lucreze cu echipa, antreprenorii vor putea beneficia ÅŸi de servicii contabile, ju­ri­dice, dar ÅŸi de o platformă de ad­mi­nis­trare a afacerilor online, pe care uti­li­zatorii o vor putea folosi gra­tuit timp de un an, a mai adăugat Florin Åžomodi.
 
De asemenea, antreprenorii vor putea beneficia de asistenţă şi de extin­derea network-ului, în următoarele 90 de zile după terminarea bootcamp-ului, care intră în preţul plătit iniţial.
 
„Programe precum Titirez Bootcamp mai există în piaţă ca idee, dar nu în această formă. Oferim continuitate şi suportul de a crea o comunitate. Există alţi oameni de care antreprenorii se pot folosi, putem să-i sfătuim să creeze o strategie“, a spus Raluca Culda.
 
Florin Åžomodi a mai spus că în Cluj  se găsesc greu IT-iÅŸti, dar ÅŸi oameni de vânzări. „Trebuie să-l învăţăm pe antreprenor să facă vânzări în mod profesionist. Eu îi pot oferi know-how ÅŸi îi pot spune criteriile  după care să-ÅŸi facă recrutarea. (…) Problemele sunt punctuale, nu vindem reÅ£ete, dincolo de sesiunile de grup vom avea sesiuni individuale, vom încerca să rezolvăm problemele antreprenorilor din viaÅ£a reală“.
 
Faptul că acest program este plătit asigură din partea antreprenorului un angajament şi o implicare mai mare, faţă de programe asemănătoare finanţate din fonduri europene, mai consideră Şomodi.
 
„Fără acest angajament din partea antreprenorului procesul suferă, am lucrat în peste 200 de proiecte finanţate din fonduri europene, iar unii dintre antreprenori s-au descurcat şi au afaceri care merg, dar am văzut şi o rată de abandon destul de mare“.
 
Punctele tari ale antreprenorilor români ar fi dorinţa acestora de a învăţa, consideră Raluca Culda, însă în momentul în care echipele se măresc şi clienţii au pretenţii mai mari, antreprenporii scapă lucrurile de sub control.
 
„Oamenii vor sa înveţe şi acest lucru este un punct forte. Au nevoie de o structură, se întreabă cum să facă mai bine. Aici vine şi defectul: foarte mulţi dintre antreprenori sunt curajoşi, au un instinct de business foarte bun, însă le lipseşte strategia pe termen lung. În momentul în care clienţii cer mai mult şi mai calitativ, echipa trebuie să fie mai mare şi antreprenorii scapă din mână lucrurile“.
 
Ea mai consideră că antreprenorii care au un număr de peste cinci angajaţi se confruntă cu o provocare în coordonarea acestora. „Dacă lucrezi cu mai mult de un om este provocator să le transmiţi viziunea ta. În medie, de la cinci angajaţi în sus apar problemele“.
 
Ca puncte slabe ale antreprenorilor, Florin Şomodi mai crede că ei se tem să gândească o afacere la scară largă, lipsindu-le curajul, din comoditate.
 
În ce priveşte ideile interesante de afaceri pe care cei doi traineri de la Titirez Bootcamp le-au întâlnit, Florin Şomodi a dat exemplul unei aplicaţii mobile concepută de doi români, care traduce meniurile restaurantelor din diverse limbi exotice în engleză şi nu numai. Astfel, când călătoresc, oamenii pot scana meniurile restaurantelor unde merg şi pot afla ce conţin acestea, inclusive numărul de calorii.
 
„Poţi să te gândeşti la potenţialul aplicaţiei, care poate fi descărcată de milioane de oameni. Băieţii s-au blocat la nivel de finanţare, aveau nevoie de mult peste 100.000 de euro“.
 
De asemenea, antreprenorii români tind să creeze instrumente pentru nişe înguste, fără să se gândească neapărat la viitorii utilizatori, potrivit lui Şomodi.
 
„Cei din tech înceacă să inoveze, să creeze noi instrumente, pentru  niÅŸe înguste, se gândesc la ei, nu la viitorii utilizatori , ceea ce este un punct vulnerabil. Genul de afaceri mici, precum aplicaÅ£iile, sunt dezvoltate doar ca antreprenorii să facă un exerciÅ£iu antreprenorial.“
 
Totodată, el mai spune că antreprenorii români sunt orientaţi foarte puţin în zona de producţie, faţă de cea de servicii.
 
„Avem foarte puţini antreprenori pe zona de producţie, cred că este bătaie de cap mai mare, investiţie în echipamente, utilaje. Ei sunt în zona de servicii, îi vedem ca o continuarea a formulei de freelancing.“
 
Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza sistemului educaţional, care nu a încurajat zona antreprenorială, crede Şomodi.
 
„Cred că în România se întâmplă puţin pe zona antreprenorială din cauza educaţiei, antreprenoriatul nu era susţinut înainte de 1989, mai trebuie să se schimbe generaţii ca să ajungem la oameni curajoşi care să facă producţie“.
 
Ca strategie pe termen lung, cei doi traineri spun că şi-au propus ca 1.000 de antreprenori să treacă prin programul Titirez Bootcamp, în următorii cinci ani, cărora să le crească afacerea.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO