Business Hi-Tech

VIDEO ZF LIVE. Roxana Nica, KeysFin: Acum băncile suflă şi în iaurt şi sunt interesate de a analiza datele despre firme mult mai în amănunt. În România sunt multe surse de date bine puse la punct, dar este o problemă de comunicare între entităţi

Autor: Ştefan Stan

16.02.2017, 00:05 726
 
„Spionajul“ în business, sub forma culegerii de informaţii despre companii din sursele publice şi centralizarea aces­tora în rapoarte utile, va avea o creş­tere importantă în perioada următoare, în condiţiile în care acesta este un factor de diferenţiere între firme.
 
„Cred că va fi o creştere foar­te mare a solicitărilor pe baza datelor şi a informaţiei, pentru că firmele au nevoie de profit. Nu se vor diferenţia firmele între ele doar pe partea de preţ, ci şi pe timpul de răspuns şi pe o altă structură şi abordare a produsului. Acestea trebuie să îşi împartă tipurile de clienţi, să ştie cum să abordeze diferenţiat industriile diferite“, a declarat Roxana Nica, manager la firma de software şi consultanţă KeysFin, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
 
Prin centralizarea informaţiilor se pot face o serie de segmentări pentru a crea produse sau servicii specifice pentru a avea avantaj competitiv unii faţă de ceilalţi, susţine managerul.  Băn­cile sunt consumatorii prin­cipali de ast­fel de informaţii, pentru că înainte de a acorda un credit sunt interesate de a afla capacitatea de plată a unui client. În pe­ri­oada de criză multe com­panii au a­vut probleme financiare, băn­­cile au avut mari expuneri şi s-a ajuns în si­tu­a­­ţia de a nu se putea plăti cre­ditele.
 
„Acum băncile suflă şi în iaurt şi sunt interesate de a analiza datele mult mai în amănunt. Ca şi exem­plu, dacă analizează o com­panie, sunt interesate să vadă şi grupul din ca­re face parte aceasta, pe unde mai are implicaţii, ce afaceri a făcut în trecut. Este o investigaţie mai complexă“, a spus Roxana Nica. KeysFin lucrează în special pe partea de date financiare. Clienţii exter­nalizează acest serviciu către com­panie, care, cu ajutorul unor ope­ra­tori, face research, consultă sursele online de date, datele finan­ciare, isto­ricul com­pa­niei, scoringul, pro­ba­bilitate de insolvenţă, şi apoi le centralizează.
 
Roxana Nica susţine că în România sunt multe surse de date bine puse la punct, faţă de alte ţări.
 
„Cred că este o problemă de comunicare între entităţile care ar trebui să colaboreze. Este o întrerupere care produce probleme în toată economia, pentru că sunt informaţii dar nu sunt transmise bine între instituţii“, a spus ea. 
 
Obţinerea de date despre persoanele fizice este mai complicată, susţine managerul KeysFin, pentru că acestea sunt protejate în principal de legea prelucrării datelor cu caracter personal, şi acestea nu sunt „foarte publice“.
 
„Nu putem analiza orice persoană, nu putem accesa atât de multe date. Noi pornim mereu de la o companie unde putem accesa date pe baza numelui firmei şi CUI-ului pe sursele disponibile online, dosare în justiţie, incidente de plată, insolvenţă. Urmărim toate sursele publice online: Ministerul Finanţelor, incidentele de plată, ANAF, Registrul Comerţului, Portaljust, etc.“, a spus Nica. 
 
Unul dintre noile instrumente pe care le folosesc firmele în analizele de piaţă sunt hărţile de geomarketing sau geobiz. Prin acestea se pot localiza pe hartă companiile şi putem adăuga mai multe straturi, de exemplu puncte de ATM, grădiniţe, şcoli spitale etc, pe baza cerinţelor specifice ale clienţilor. Spre exemplu, explică Roxana Nica, dacă o companie vrea să deschidă un punct de lucru în Sovata, vrea să vadă câte firme sunt în zonă, care ar fi populaţia, dacă sunt bănci sau şcoli, pentru a-şi pune strategic oficiul într-o zonă în care să aibă profit.
 
„Noi facem nişte diagrame, unde sunt acţionarii, date despre companie, legături. Având datele este mult mai uşor să facem conexiunile între puncte, indiferent că e vorba de persoane fizice sau juridice. Nu contează doar datele, ci contează ce trebuie făcut cu ele pentru a ajunge la concluzia pe care o doreşti“, a spus managerul KeysFin.
 
„Noi putem centraliza pe baza acestor surse, sau pe baza informaţiilor de la clienţi, pentru că şi aceştia au baze de date. Putem agrega aceste surse şi putem face şi o hartă, pentru a o avea şi vizual, pentru că unii nu extrag atât de rapid informaţia din tabele. Având informaţiile în faţă se pot lua decizii mult mai rapid şi mai eficient“, a adăugat ea.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO