Business Hi-Tech

Vodafone anunta net mobil la 21,6 Mbps in orasele resedinta de judet

Vodafone anunta net mobil la 21,6 Mbps in toate orasele resedinta de judet
03.09.2009, 18:25 51

Vodafone Romania a lansat ieri reteaua de telecomunicatii HSPA+, care permite triplarea vitezelor de descarcare a datelor in Bucuresti, de la 7,2 Mbps la 21,6 Mbps si de la 1,45 Mbps la 5,7 Mbps la incarcare si a anuntat ca va extinde pana la finele lunii aceste viteze si in o parte din orasele resedinta de judet.

Clientii persoane juridice pot testa modemurile care permit triplarea vitezelor de transfer prin reprezentantii compartimentului vanzari directe, in timp ce pentru segmentul rezidential terminalele sunt disponibile in trei magazine Vodafone din Bucuresti, situate pe Calea Mosilor, Bulevardul Magheru si Piata Unirii.

Reteaua Vodafone Romania HSPA+ acopera in prezent cele mai importante centre de afaceri, zone rezidentiale si multe spatii exterioare din Bucuresti.

Pana la finele lunii septembrie, cand serviciul va fi lansat comercial pentru toti clientii Vodafone Romania, operatorul va continua extinderea acoperirii retelei HSPA+, inclusiv in alte orase mari din tara.

Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania, spune ca decizia de a investi sume "considerabile" in retea a venit pe fondul cererii din partea clientilor, iar in timp se va ajunge la viteze de 100 Mbps. "Nu am lansat tehnologia HSPA+ doar ca sa facem o conferinta de presa. Exista cerere pentru viteze mari de internet mobil, in special din partea clientilor de de business".

Si Zapp, operator care urmeaza sa fie preluat de Cosmote, a anuntat miercuri ca a imbunatatit reteaua din Bucuresti pentru a oferi viteze de 21,6 Mbps la download. Ambii operatori nu vor oferi insa comercial acest serviciu decat in urmatoarele saptamani.

 

Vanzarile de internet mobil au crescut, dar mult mai incet

Potrivit lui Solomon, pretul unui modem HSPA+ furnizat de producatorul chinez Huawei, va fi de 19 euro pentru un contract de abonament incheiat pe doi ani.

Ea a spus ca tarifele abonamentelor de acces la Internet prin HSPA+ vor fi anuntate cu cateva zile inainte de lansarea comerciala si se vor fi similare, ca pret, cu cele practicate de operator in cazul abonamentelor care permit cele mai ridicate rate de transfer in prezent. Solomon a afirmat ca vanzarile de abonamente de acces mobil la internet au continuat sa creasca si in acest an, dar intr-un ritm mai mai scazut decat cel inregistrat in 2008, cand s-a consemnat un varf.

"In conditiile in care vanzarile de laptop-uri au scazut cu 40-50% de la inceputul anului, nici vanzarile de modemuri nu puteau sa continue sa creasca la fel ca in 2008", a spus seful Vodafone Romania.

In alta ordine de idei, Vodafone a anuntat ca a decis sa dubleze viteza de acces la internet pentru cei "cateva sute de mii de clienti pe internet mobil", fara a percepe un cost suplimentar. "Dublam viteza de retea pentru toate pachetele de date mobile de 1 Mbps, 1,8 Mbps si 3,6 Mbps, fara costuri suplimentare. De exemplu, clientii care aveau acces la o viteza de 1 Mbps vor avea 2 Mbps", au precizat oficialii Vodafone.

Cresterea vitezei de date mobile pentru clientii Vodafone Mobile Connect va fi realizata automat de catre operator, in perioada 15-30 septembrie. Clientii Vodafone vor avea acces la vitezele mai mari daca modemul de conectare pe care il utilizeaza permite acest lucru.

Printre zonele acoperite de reteaua Vodafone HSPA+ din Capitala se numara Bucharest Business Park, Romexpo, Camera de Comert, zone rezidentiale precum Pipera, Pajura, Straulesti, hoteluri precum Marriott, Parc, Howard Johnson, Lido, Ambasador, Intercontinental, Majestic si zone publice ca Piata Romana, bulevardul Magheru, Piata Universitatii, Bulevardul Libertatii, Baneasa si Piata Unirii.

Vodafone Romania este al doilea operator local de telefonie mobila, cu 9,53 milioane de clienti la finele lunii iunie.

 

Care sunt planurile Orange

Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, si unul dintre cei mai mari furnizori de internet mobil, sustine ca are in vedere cresterea vitezei de acces insa prioritatea imediata a companiei este alta.

"Pentru Orange Romania, cresterea calitatii serviciului de internet mobil, inclusiv a vitezei de transfer, reprezinta o prioritate majora. In prezent Orange are ca directie principala continuarea extinderii si densificarii infrastructurii 3G+ pentru a asigura clientilor sai o calitate optima a serviciilor de internet mobil", a declarat pentru ZF Dorin Odiatiu, Marketing Director al Orange Romania. Serviciile 3G+ permit furnizarea de servicii de internet mobil la viteze de 7,2 Mbps (download) si 1,46 Mbps (upload).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO