Business Hi-Tech

Vodafone numeste un nou sef la retailerul Proton

Vodafone numeste un nou sef la retailerul Proton

Adrian Florea a mai lucrat pentru Cosmote, Zapp, Motorola si Orange

03.08.2009, 00:00 170

Vodafone, numarul doi pe piata locala telecom, a schimbat directorul general al retailerului GSM Proton, companie achizitionata in urma cu un an, numindu-l in functie pe Adrian Florea, care ocupa de un an si jumatate functia de director de marketing la directia clienti persoane fizice.

"Noul director general va prelua toate responsabilitatile operationale si are mandatul sa asigure cresterea profilului si profitabilitatii Proton ca dealer si ca distribuitor", a scris Karsten Wildberger, presedintele Consiliului de Administratie al Proton, intr-un mail transmis angajatilor retailerului. Wildberger, directorul comercial pe segmentul consumer al Vodafone, este numarul doi in structura de management a operatorului dupa directorul executiv Liliana Solomon.

 

Preia un business care scade

Adrian Florea, unul dintre cei mai cunoscuti manageri de pe piata locala telecom, a mai lucrat anterior pentru Cosmote, Zapp, Motorola si Orange. Inainte de a pleca la Vodafone el a fost Director consumer marketing la Cosmote.

El va prelua un business care se afla in declin, la fel ca intreaga piata de retail GSM, pe fondul recesiunii. Reteaua Proton a atins un rulaj de 40 mil. euro in 2007 si are in prezent o retea de 73 de magazine, egala cu cea din momentul preluarii de catre Vodafone.

Proton a fost infiintata in urma cu zece ani de antreprenorul Gabriel Sandu, 34 de ani, si avea la finele anului 2007 201 angajati. Vodafone a cumparat 66% din Proton in martie 2008 intr-un moment in care retailerul era partener al Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata.

Vodafone si-a extins puternic reteaua retail, organic si prin achizitii, dupa ce in 2006 principalul sau partener, Germanos, a fost preluat la nivel regional de grupul Cosmote.

 

Inca se negociaza detaliile plecarii lui Sandu

Vodafone si Gabriel Sandu negociaza inca detaliile plecarii antreprenorului din firma pe care a fondat-o, discutiile neavand insa ca subiect si valoarea pachetului de 34% din actiuni. "In acest moment inca negociez cu Vodafone tranzactia. Este o negociere mai complicata, care include mai multe detalii si care nu a fost inca finalizata", a spus Sandu pentru ZF.

Chiar daca Vodafone a preluat Proton intr-un moment in care piata inca era in crestere, Sandu spune ca valoarea pachetului de actiuni pe care il mai detine la Proton este similara cu cea din momentul martie 2008. "Valoarea Proton nu a putut sa creasca in aceasta perioada din cauza crizei financiare mondiale, ci a ramas fixa la nivelul din 2008", a precizat Sandu, respingand astfel ipoteza unei scaderi a valorii actiunilor sale, care urmeaza sa fie preluate de Vodafone, conform declaratiilor sale. Oficialii Vodafone nu au putut fi contactati pentru a comenta informatiile.

Intrebat daca intentioneaza sa lanseze un nou business dupa plecarea de la Proton, Sandu a spus ca va lua o decizie dupa ce va finaliza discutiile cu Vodafone. "Deocamdata nu am luat nicio decizie. Sper ca discutiile cu Vodafone sa se incheie amiabil, pana pe 15 august".  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO