Business Hi-Tech

Zapp inchide 20 de magazine din 27, dar revine cu oferta de servicii in reteaua Germanos

Zapp inchide 20 de magazine din 27, dar revine cu oferta de servicii in reteaua Germanos
04.03.2010, 00:00 249

Telemobil (Zapp), operator de telefonie mobila achizitionat anultrecut de grupul elen Cosmote, a redus in ultimele patru luni de la27 la 7 numarul de magazine proprii din tara, potrivit datelor depe pagina web a companiei.

Si reteaua de magazine a partenerilor Zapp s-a redus de la 110la 57, astfel ca la patru luni de la momentul in care grupulCosmote a avut oficial OK-ul de la Consiliul Concurentei sa intrein companie reteaua de retail construita de Telemobil s-a redus lajumatate (de la 137 la 64 de unitati).

Inchidereacelor 20 de magazine ale Zapp a dus la reducerea personalului cucateva zeci de angajati, cel mai probabil ca parte a programului deplecari voluntare lansat luna trecuta de operator, si care viza unnumar de pana la 350 de persoane. Reprezentantii Telemobil nu auoferit detalii privind acest subiect.

Zapp avea o retea extrem de fragmentata si complexa de partenerila nivel national, formata din zeci de companii separate, incontextul in care jucatorii mari din retailul GSM (Euro GSM,Fonomat, Internity) aveau deja acorduri exclusive cu Orange sauCosmote. In plus, cateva retele medii de retail GSM au fostcumparate de Vodafone. Astfel, putine erau cazurile in care unpartener al Zapp avea mai mult de 3 magazine sau era prezent in maimulte localitati.

Reducerea, sau - dupa cum o numesc reprezentantii Telemobil -"optimizarea retelei de retail a Zapp, nu este o surpriza, avand invedere ca grupul Cosmote detine din 2006 Germanos, cel mai mareretailer de telecom si tehnologie local, cu peste 250 de magazinein intreaga tara. Practic, Cosmote a cumparat Zapp pentru licenta3G si retelele de comunicatii mobile in tehnologie UMTS si CDMA sipozitia buna pe segmentul business, nu pentru a mentine o retea deretail complexa si, probabil, ineficienta in raport cuGermanos.

De altfel, Telemobil - care acum este condus de manageriiCosmote - a anuntat ca produsele si serviciile sale suntdisponibile in intreaga retea de magazine Germanos. "Zapp anuntaextinderea si optimizarea retelei sale de retail. Produsele siserviciile Zapp, atat pentru clientii de business, cat si pentruutilizatorii individuali, sunt de acum disponibile si in reteaua demagazine Germanos la nivel national", au precizat pentru ZFreprezentantii Zapp. Astfel, clientii Zapp pot plati la Germanosfacturile sau isi pot reinnoi abonamentele si solicita, in uneleunitati, service pentru echipamente.

Telemobil, primul operator de telefonie mobila din Romania, nueste la prima colaborare cu Germanos. Retailerul elen a introduspentru prima oara in oferta serviciile Zapp in septembrie 2004,intr-o perioada in care compania era partener si pentru Connex(Vodafone). Dupa ce Cosmote a preluat la nivel regional Germanos,in 2006, Vodafone si Zapp au rupt contractele de colaborare.

Restructurarea retelei de retail mostenite de la Zapp siintroducerea Zapp in reteaua Germanos sunt momentan unele dintreputinele detalii publice ale eforturilor pe care grupul Cosmote leface pentru integrarea si absorbtia rapida a Zapp. Cosmote a lansatsi un program de retentie pentru cei aproape 400.000 de utilizatoriai Zapp, potrivit unor declaratii ale oficialilor Cosmote la ointalnire cu investitorii, insa compania nu a dorit sa oferedetalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO