Business Hi-Tech

Ziua cutitelor lungi la ANCOM: operatorii n-au schimbat planurile arbitrului pe 2010

Ziua cutitelor lungi la ANCOM: operatorii n-au schimbat planurile arbitrului pe 2010

Catalin Marinescu este seful Ancom din aprilie 2009

23.12.2009, 23:15 19

Autoritatea Nationala de reglementare in Comunicatii (ANCOM) aaprobat, marti, planul sau de actiuni pe anul 2010, respingand, lafinele unei ultime intalniri pe aceasta tema, solicitarile facutede giganti ca Orange, Vodafone si Romtelecom pentru amanarea sauanularea introducerii unor reguli noi pe piata locala decomunicatii. Astfel, ANCOM a adoptat planul de actiuni pe anulviitor fara nicio modificare esentiala fata de documentul supusconsultarii publice la inceputul lunii noiembrie.
ANCOM nu ofera detalii privind desfasurarea intalnirilor cuoperatorii insa publica o sinteza a observatiilor facute decompanii fata de proiectele sale, iar acest document arata casedintele pe tema actiunilor din 2010 ale arbitrului telecom aufost unele tensionate.

Nu vor comparator de tarife din cauzarecesiunii
Realizarea de catre ANCOM a unui site care sa compare tarifeletelecom ale operatorilor a fost una dintre actiunile pe careoperatorii n-ar vrea sa o vada demarata anul viitor. Astfel, unoperator telecom a scris ANCOM ca "masura ar trebui decalata cu celputin 9-12 luni, pana vor exista semnale ferme privind iesireaeconomiei din recesiune, iar un altul solicita amanarea pana inanul 2011 pe considerentul ca masura ar antrena costurisuplimentare pentru operatori", potrivit documentelor ANCOM.Amanarea a fost insa respinsa, iar ANCOM va continua procedurile dea obtine finantare europeana pentru portal. Cand site-ul va figata, operatorii vor trebui sa trimita oferta de tarife intr-unformat prestabilit, pentru ca acestea sa poata fi comparate.
O alta companie telecom a cerut ANCOM "reducerea cu 10% a tuturortarifelor de utilizare a spectrului radio incepand cu anul 2010,reducere aplicabila temporar pe perioada recesiunii economice".Propunerea a fost respinsa de ANCOM, care le-a transmisoperatorilor ca trebuie sa solicite acest lucru autoritatii carepoate decide scaderea taxelor, respectiv guvernul. Oficialii ANCOMau notat si faptul ca "nu toti operatorii de comunicatiielectronice resimt la aceeasi intensitate efectele climatuluieconomic dificil pe care il traverseaza industria".

Teama de reducerea tarifelor deinterconectare
De asemenea, un operator a cerut arbitrului telecom sa renuntedefinitiv sa mai elaboreze anul viitor un model de calcul pentrutariful de interconectare cu retelele de telefonie mobila,propunand in schimb utilizarea unei metode diferite, dar incepandcu anul 2014. O noua scadere a tarifelor de interconectare arafecta puternic veniturile operatorilor si ar stimula concurenta pepiata.
De asemenea, o companie telecom a cerut Autoritatii sa renunte samai lanseze anul viitor o campanie de informare a utilizatorilorprivind posibilitatea de a-si schimba furnizorul de servicii detelefonie fara sa-si piarda numarul de telefon (portabilitate).Peste 150.000 de romani si-au portat in acest an numarul de telefonin alta retea. Si aceasta solicitare a fost respinsa. ANCOM estecondusa de Catalin Marinescu, 45 de ani, un apropiat al PD-L sifost sef al Inspectoratului General de Comunicatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO