Business Internaţional

13 lucruri pe care nu le ştiai despre cea mai puternică femeie din lume. Adevărul din spatele Angelei Merkel, “cancelarul de fier”

13 lucruri pe care nu le ştiai despre cea mai puternică...

Autor: Bianca Dorobanţu

13.12.2015, 12:02 3724

Angela Merkel , cancelarul Germanei şi liderul ţării cu cea mai dezvoltată economie din Europa, are un rol crucial în criza refugiaţilor sirieni din Europa. Pe lângă toate acestea, există lucruri pe care puţini oameni le ştiu despre cea mai puternică femeie din lume, cum ar fi faptul că este o împătimită a fotbalului şi om de ştiinţă sau că se teme de câini, scrie revista TIME.

Publicaţia a  întocmit o listă cu 13 lucruri neştiute despre„persoana anului 2015”, aşa cum a fost desemnată  de curând.

1. Numele de fată al Angelei Merkel este Angela Kasner, tatăl său având rădăcini poloneze. Merkel este de fapt numele primului soţ al cancelarului, un fizician cu care s-a căsătorit în 1977, căsnicie care a durat doar patru ani.

2. Tatăl Angelei Merkel a fost pastor protestant, iar mama sa a fost profesoară de latină şi engleză. Ei au fost nevoiţi să se mute din vestul Germaniei în est, imediat dupa ce s-a născut fiica lor, Merkel.

3. Susţinătorii săi îi spun adesea „mutti”, care în germană înseamnă „mami”.

4. Pe când avea nouă ani şi se afla la ora de sport, Angela Merkel a stat nemişcată timp de 45 de minute pe trambulină, gândidu-se dacă să sară în piscină sau nu.

5. Merkel a lucrat ca barman la petrecerile din facultate.

6. Angela Merkel are este licenţiată în fizică şi are un doctorat în chimie cuantică. Unile voci spun că succesul pe care îl are în politică se datorează abordării analitice a situaţiilor, folosită şi în ştiinţă. Merkel a fost singura femeie cercetător de la secţia de chimie teoretică de la Academia de Ştiinţe a Germaniei de Est.

7. A luat decizia inspirată de a nu accepta un job pentru serviciile secrete germane (Stasi în germană). La finalul anilor 1970 a aplicat pentru o slujbă de asistent-universitar la o facultate de inginerie, iar în schimb i s-a oferit slujba de agent al serviciilor secrete. A refuzat, spunând că nu ar putea sa ţină un secret, fiind prea vorbăreaţă. Dacă ar fi acceptat-o, ar fi fost imposibil pentru ea să aibă cariera politică de acum, pentru că în Germania nu sunt permise  asocieri ale politicienilor cu servciile secrete.

8. După divorţul de primul soţ, Merkel a locuit o perioadă ilegal într-un apartament din apropierea unei gări. „Nu ai ajuns prea departe până acum”, i-a spus tatăl său când a împlinit 30 de ani

9. Când a căzut Zidul Berlinului, în 1989, Angela avea 35 de ani. În timp ce oamenii au ieşit să sărbătorească  pe străzi toată, ea a băut o bere cu câţiva străini, după care a mers imediat acasă să  nu fie obosită a doua zi.

10. Joachim Sauer, soţul cancelarului german, este profesor la Universitatea din Berlin şi nu obişnuieşte să iasă în public alături de Angela. Nici măcar în 2005, când a fost desemnată cancelar, soţul acesteia nu i-a fost alături. De asemenea, este renumit pentru că preferă să-şi plătească bilete de avion, decât să profite de faptul că soţiei sale îi sunt puse la dispozitie avioane private şi să călătorească alături de ea. Amândurora le place să meargă la operă şi să facă drumeţii.  Din cauza interesului său pentru operă şi pentru faptul că preferă să stea în umbră, presa germană l-a poreclit „Fantoma de la Operă”.

11. Angelei Merkel îi place să gătească. Cumpără alimente de la supermarketuri pe care le plăteşte cash şi i-a mărturisit preşedintelui nigerian Goodluck Jonathan că îi pregăteşte soţului său micul dejun în fiecare dimineaţă.

12. Se teme de câini după ce în 1995 a fost muşcată de unul. În vizitele sale în Rusia, Vladimir Putin a încercat să o intimideze pe Merkel folosindu-şi câinii, vehiculează presa străină.

13. Cancelarul german obişnuieşte să meargă în vestiarele echipei naţionale de fotbal pentru a felicita fiecare membru în parte.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO