Business Internaţional

A înlocuit politicienii de carieră cu profesori: Noul premier al Greciei şi-a ales o echipă de academicieni pentru a reconstrui economia

Yanis Varoufakis, noul ministru de finanţe al Greciei şi gladiatorul care va lupta cu creditorii ţării: „Vom distruge bazele pe care oligarhii şi-au construit timp de decenii un sistem, o reţea care suge energia şi forţa economică din oricine altcineva din societate“

Autor: Bogdan Cojocaru

27.01.2015, 20:20 1669
La doar o zi după ce a fost numit pre­mier, Tsipras a reuşit să for­meze cu partenerul luat la gu­vernare, populiştii antiimigra­ţio­nişti Grecii Independenţi, un guvern care-l are ca pion central pe mi­nistrul de finanţe Yanis Varoufakis, aca­de­mician şi militant îndârjit contra austerităţii care a topit 25% din economia elenă.

De altfel, Tsipras a optat pentru aca­de­micieni în posturi cheie. Printre ei, Gior­gos Stathakis, noul ministru al economiei, este profesor de ştiinţe economice la Uni­ver­sitatea din Creta, iar Nikos Kotzias, mi­nistrul de externe, este profesor de studii eco­nomice la Universitatea din Pireu.

Tsipras, în vârstă de 40 de ani, care spre spaima investitorilor a promis că va renegocia condiţiile programului de bail­out internaţional care a adus banii vitali sistemului bancar, a reuşit în doar o zi să facă ceea ce politicienii tradiţionali din ve­chea gardă nu au reuşit: reformarea struc­turii guvernului. Noul guvern va avea zece ministere şi patru superministere. 

Acţiunile Alpha Bank înregistrau la jumătatea şedinţei de tranzacţionare de ieri scăderi de 17%, cele ale Piraeus Bank de -16%, iar titlurile National Bank Of Greece şi Eurobank şi-au pierdut 15%, respectiv 16% din valoare.

 

Noul ministru grec al finanţelor, sperietoarea oligarhilor

Yanis Varoufakis, omul care va duce lupta directă cu creditorii internaţionali pentru eliminarea austerităţii, este, aşa cum s-a autoproclamat, „un economist acci­­d­en­tal“ şi un blogger cu talent literar care a stu­diat la prestigioasa universitate britanică Essex şi a predat în Australia, Grecia şi SUA.

Varoufakis va deveni unul dintre cei mai importanţi politicieni ai Europei de­oare­ce lupta sa cu troica creditorilor va fi urmărită îndeaproape de alţi şefi de gu­vern care au încercat, dar n-au reuşit să în­dul­cească prea mult cura de austeritate pre­scri­să la nivel european de Berlin şi de creditori.

În interviurile de dinaintea alegerilor, Varoufakis a promis că îi va distruge pe oligarhii greci, va pune capăt la ceea ce el spune că este o criză umanitară în Grecia şi  va renegocia cu creditorii reducerea muntelui de datorii al ţării.

Varoufakis, în vârstă de 53 de ani, a câştigat respectul conducerii Syriza prin pos­turile sale de pe Twitter despre criza finan­ciară. Comentariile sale online sunt urmărite de mii de persoane, scrie Thomson Reuters.

„Vom distruge bazele pe care oligarhii şi-au construit timp de decenii un sistem, o reţea care suge energia şi forţa economică din oricine altcineva din societate“, a afirmat Varoufakis postului britanic de televiziune Channel 4.

În pofida discursului agresiv, reacţia inertă a pieţelor la victoria zdrobitoare a Syriza în alegeri arată că investitorii se aşteaptă ca noul ministru de finanţe să adopte un stil mai flexibil în negocierile cu creditorii.

Paolo Pizzoli, economist la ING, atrage atenţia asupra „atitudinii constructive“ a profesorului de economie după ce acesta a vorbit despre nevoia de a „minimiza conflictele şi de a maximiza şansele unor acorduri benefice ambelor părţi“.

Catastrofa Grexitului

Varoufakis, ca şi Syriza, se opune abandonării euro dar crede că pretenţiile troicăi creditorilor internaţionali – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional reprezintă o „nebunie“ şi că acestea trebuie contrate, notează publicaţia australiană Business Spectator. Economistul are dublă naţio­nalitate, greacă şi australiană.

Într-un interviu acordat în 2012 pentru Business Spectator, economistul, care a predate timp de 12 ani la Universitatea din Sydney, a explicat că dacă Grecia va abandona euro şi se va reîntoarce la drahmă „sistemul bancar s-ar prăbuşi peste noapte“.

„Toată lumea şi-ar retrage depozitele în euro de teamă că econonomiile lor vor fi convertite forţat în drahme. Timp de luni, nu va mai fi niciun sistem bancar, niciun cir­cuit al creditului, nimic, iar până când noua drahmă va fi introdusă nu vor mai fi multe de salvat din economie“, a spus el.

Varoufakis crede că o soluţie pentru pro­blemele Greciei ar fi ca toate ţările euro­pe­ne să renunţe la euro şi lăsarea măr­cii ger­mane să ajungă la valoarea corectă prin atra­gerea de capital. Această opţiune ar duce, însă, la deflaţie gravă în ţări precum Ger­mania şi ar cauza stagflaţie, inflaţie ridi­ca­tă şi şomaj masiv în celelalte părţi ale Europei. 

În schimb, noul ministru ar prefera ca BCE să intervină pentru spijinirea euro şi nu ca Germania sau alte ţări să sprijine economiile îndatorate.

„Trebuie să decuplăm criza bancară de cea a datoriilor. Apoi criza datoriilor poate fi rezolvată cu BCE gestionând direct datoriile fiecărui stat din zona euro: BCE poate face aceasta fără a printa bani şi fără ca germanii să garanteze datoriile altora, anume funcţionând ca un intermediar între statele europene şi restul lumii financiare“, a spus în 2012 Varoufakis. Apoi, continuă el, BERD ar putea veni în ajutor susţinând proiecte de finanţare în zona euro. Economistul şi-a exprimat îndoiala că so­lu­ţi­ile acestea vor deveni realitate. „Ne lip­sesc voinţa politică şi puterea de a coor­do­na elita politică în aşa fel încât criza să fie ani­hilată şi nu alimentată.“ Trei ani mai târziu, BCE a lansat un program masiv de 1.100 miliarde de euro de achiziţii de active prin intermediul băncilor centrale din zona euro. 

 
 
 

Merkel comunică cu Tsipras prin telegrame. Cu Putin a discutat la telefon

Cancelarul german Angela Merkel, care a discutat îndelung la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin despre criza ucraineană, a evitat o conversaţie ciudată cu noul premier al Greciei Alexis Tsipras trimiţându-i o telegramă.

În telegramă, Merkel îi scrie lui Tsipras că „vă preluaţi funcţia în vremuri grele în care aveţi mari responsabilităţi. Sper să pot consolida şi adânci împreună cu dumneavoastră prietenia profundă dintre popoarele noastre“, potrivit Reuters.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO