Business Internaţional

Ackermann: Cine vrea Deutsche Bank trebuie sa scoata din buzunar 100 mld. euro

07.06.2007, 22:28 12

Acum, cand achizitiile de grup au devenit o moda in lumea bancara, Deutsche Bank face exceptie de la regula si alege sa se extinda pe cont propriu, negand ca ar fi interesata de preluarea bancii elvetiene Julius Baer.
Reprezentantii Deutsche Bank au infirmat zvonurile legate de achizitia bancii Julius Baer, declarand ca cea mai mare banca a Germaniei se va extinde pe cont propriu sau prin achizitii de companii mici.
"Julius Baer nu este o optiune pentru noi", a declarat Josef Ackermann, directorul executiv al bancii germane. Ackermann a accentuat faptul ca banca este interesata de achizitii mici, incluzand chiar ofertarea in cadrul unui grup mai mare de companii, scrie Bloomberg.
Deutsche Bank ar avea nevoie de un partener pentru a intensifica cresterea veniturilor, competitia devenind tot mai stransa, in conditiile in care principalii rivali europeni ai bancii germane fuzioneaza sau fac achizitii. Julius Baer, cea mai mare banca privata tranzactionata din Elvetia, ar putea aduce un plus atractiv de active bancii germane, sunt de parere analistii de la Morgan Stanley.
Banca elvetiana UBS, cel mai mare administrator financiar la nivel mondial, va scoate la vanzare 20,7% din actiunile pe care le detine la Julius Baer, reprezentantii companiei declarand ca "un numar de investitori financiari si investitionali si-au manifestat interesul asupra actiunilor".
Zvonurile legate de vanzarea actiunilor au contribuit la cresterea pretului actiunilor cu pana la 39% anul acesta, ridicand compania la o valoare de 20,9 mld. franci elvetieni (12,6 mld. euro). In ultimele sase luni actiunile Deutsche Bank au crescut cu 17%, cotand compania la o valoare de 59,5 mld. euro.
"Vrem sa avem o crestere organica cu o serie de achizitii suplimentare. Vom face achizitii de mari dimensiuni doar daca ne vor avantaja din punct de vedere strategic", spune Ackermann, in varsta de 59 de ani.
Nu acelasi lucru se poate spune si despre "colegii de breasla" ai Deutsche Bank , marile grupuri bancare din zona euro fiind interesate de extindere prin achizitii de mari dimensiuni.
Banca britanica Barclays si un consortiu bancar condus de Royal Bank of Scotland se dueleaza pentru preluarea controlului asupra bancii olandeze ABN Amro. UniCredit a cumparat luna trecuta Capitalia pentru 21,8 mld. euro, creand astfel cea mai mare banca dupa cota de piata din cele 13 state membre ale zonei euro. Ofertele de grup pentru preluarea companiilor au devenit un fel de tendinta in lumea bancara, avand in vedere ca in acest fel au loc "achizitii foarte selective", este de parere Ackermann. "Nu m-as retrage din cadrul unui astfel de grup de ofertanti daca una dintre acele afaceri m-ar interesa in mod particular", spune el.
Aceste oferte de grup demonstreaza ca valoarea de piata fie "nu va oferi siguranta, fie nu va fi in interesul actionarilor. Ce conteaza este performanta actiunilor", spune Ackermann.
Ackermann a asigurat actionarii ca "preluarea Deutsche Bank nu este asa de usoara", declarand ca posibilul ofertant ar trebui sa ofere de la 90 mld. euro pana la 100 mld. euro.
Fondurile de hedging joaca un rol important in calitate de actionari punand presiune asupra conducerii companiei si punand intrebari critice. "Acest lucru este benefic productivitatii companiei", este de parere Ackermann.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO