Business Internaţional

Acţiunile europene au încasat-o cel mai zdravăn în august

Acţiunile europene au încasat-o cel mai zdravăn în...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.09.2015, 00:04 549
Companiile cu afaceri care au legătură cu energia şi materiile prime au fost cele mai evidente victime ale minicrizei din august de pe bursele europene, izbucnită din cauza panicii provocate de înce­ti­nirea Chinei, de pră­buşirea preţurilor pe­trolului şi de incerti­tudinile legate de ce va face cu politica monetară Rezerva Federală americană.

De acest tumult nici băncile nu au scăpat, scrie The Wall Street Journal.

Cinci companii ale căror acţiuni intră în componenţa indi­celui S&P Europe 350 au pierdut în august mai mult de o cincime din valoarea de pe bursă, potrivit datelor S&P Capital IQ. Două dintre aceste companii sunt bănci.

Indicele S&P Europe 350, care urmăreşte cele mai mari companii din Europa, a scăzut cu 8,9% în august, cea mai slabă lună din ultimii patru ani. Cei mai slabi performeri au fost compania germană de utilităţi RWE şi grupul mi­nier Glencore. Acţiunile ambelor com­panii s-au prăbuşit cu 29%. Pe urmă­toarea treaptă a podiumului neferi­ciţilor stă compania franceză Vallourec, furnizor de echipamente industriale pentru sectorul petrolier. Acţiunile Vallourec au pierdut 24% din valoare. Ur­mă­toarele poziţii apar­ţin compa­niilor finan­ciare. Titlu­rile Standard Charte­red, bancă din Marea Britanie, şi cele ale Aegon, asigurător din Olanda, au scăzut cu 22% în august.

Acţiunile compa­niilor financiare tind să evolueze bine în vremuri de creştere economică deoarece încrederea crescută încurajează oamenii şi companiile să se împrumute şi să investească. Urmând aceeaşi logică, acţiunile tind să sufere mai mult decât cele din alte sectoare în vremuri de stres economic. Din S&P Europe 350, 20 de astfel de companii şi-au văzut acţiunile coborând cu mai mult de 10% luna trecută.

Pentru multe bănci şi mulţi asigurători europeni, august a fost cea mai dificilă lună din mulţi ani.

Pentru Standard Chartered, august a fost cea mai proastă lună începând cu februarie 2009. Aegon n-a mai avut un declin atât de mare din august 2011. Acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu 18%, un plonjon cum n-a mai avut din august 2011.

Printre celelalte acţiuni care au alunecat figurează cele ale companiei daneze de biotehnologie Novozymes, cele ale companiei de telecomunicaţii TDC tot din Danemarca, şi cele ale companiei se securitate Gemalto, tot daneză. Toate aceste titluri au pierdut 18% din valoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO