Business Internaţional

Adoptarea in 2011 a monedei unice este o tinta dificila pentru Polonia

16.09.2008, 17:40 22

Planul primului-ministru polonez Donald Tusk de a trece la moneda euro in 2011 este sustinut de comunitatea de business si de polonezii de rand, dar multi analisti se indoiesc de faptul ca Varsovia va putea face fata criteriilor economice stricte, conform Deutsche Welle.

Cea mai mare economie postcomunista din estul Europei a ales o crestere economica ridicata in detrimentul unei inflatii slabe si a unei politici fiscale stricte. PIB-ul Poloniei a urcat cu 1,5% in cel de-al doilea trimestru, comparativ cu precedentele trei luni, in timp ce Produsul Intern Brut al statelor din zona euro a scazut cu 0,2%.

Tusk si-a facut public saptamana trecuta planul de a adopta euro in 2011, catalogandu-l "dificil, dar posibil". El considera ca bugetul pe anul viitor va conferi credibilitate scopului sau, intrucat UE a criticat in ultimii ani deficitul bugetar mult prea mare al Poloniei.

Jacek Rostowski, ministrul de finante polonez, considera ca bugetul pentru anul 2009, care prevede o reducere a deficitului, va fi o piatra de hotar pentru adoptarea euro.

Un sondaj realizat de cotidianul Dziennik arata ca 55% din polonezi sustin planul de adoptare a monedei euro in 2011. Pe de alta parte, Stanislaw Gomulka, profesor de economie si fost ministru adjunct de finante, a declarat ca tinta este "nerealista".

Polonia trebuie sa mentina un curs stabil timp doi ani inainte sa intre in zona euro si sa faca fata altor criterii legate de politica fiscala si de inflatie cu cel putin un an inaintea adoptarii euro.

Gomulka a declarat ca Polonia a ratat o ocazie buna sa faca acest lucru in ultimii trei ani, deoarece guvernul precedent a fost ezitant, iar acum inflatia este prea mare.

Intrucat are loc o incetinire a cresterii economice la nivel global, preturile la consumator din Polonia au scazut cu un procent mai mare decat cel asteptat, inregistrand un declin de 0,4% in luna august fata de luna precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO