Business Internaţional

Cum a ajuns viitorul Uniunii Europene să 'atârne' de un tabloid: Puternicul ziar german Bild are forţa de a transforma o bârfă într-o furtună politică, iar rezultatul alegerilor din Germania ar putea fi hotărât pentru milioane de nemţi încă dinainte să se dea drumul la urne

Cum a ajuns viitorul Uniunii Europene să 'atârne' de un...

Autor: Alex Ciutacu

24.09.2017, 00:00 2562

Bild este una dintre cele mai mari instituţii media din Europa, un cotidian „gălăgios” de factură democratică, care amestecă bârfele despre celebrităţi şi poveştile crimelor cutremurătoare, cu loviturile puternice aplicate clasei politice. Este citit la fel de avid de către prim ministru şi miniştrii din Berlin, cât şi de muncitorii de pe şantier, potrivit Financial Times.

„Am nevoie doar de Bild, de Bild-ul de duminică şi de televiziune pentru a conduce”, spunea Gerhard Schröder, fostul cancelar german, într-o frază care rezumă imensa putere a publicaţiei din Germania.

Cu cât poporul german se apropie rapid de alegerile naţionale ce vor avea loc în câteva zile, Bild ar putea fi un ajutor pentru Angela Merkel, încât aceasta doreşte să câştige al patrulea mandat de cancelar al Germaniei.

Criticii au acuzat publicaţia timp de mult timp pentru că nu o cirtică mai mult pe Merkel.

Acuzaţia este respinsă vehement de către editorul Bild, Julian Reichelt. „Este greşit să crezi că noi împărţim pumni în stânga şi în dreapta, sau că prezentăm vreun fel de simpatie politică – relatăm lucrurile aşa cum le vedem”, spune acesta. Ziarul a prezentat clar în editorialele sale, spune acesta, că „ Campania electorală desfăşurată de Merkel ameninţă să trimită naţiunea la somn”.

Bild nu poate pretinde că va determina rezultatul alegerilor, după cum spune ziarul The Sun din Marea Britanie. Dar această curiozitate în peisajul mediatic al Europei - un ziar roşu, de circulaţie în masă, care este ferm pro-instituţie - reflectă starea de spirit a unor părţi mari ale naţiunii.

Din alte puncte de vedere, Bild nu mai este vocea naţiunii atât de mult pe cât era în trecut. Traficul ziarului a scăzut de la 4.4 milioane în 2001 la 1.6 milioane de exemplare astăzi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO