Business Internaţional

Alegeri Franţa - Hollande către Sarkozy: „Cu tine este foarte simplu: nu este niciodată vina ta“

Francois Hollande: „Tu vrei să pari victimă, dar cred că Franţa este victima“ Nicolas Sarkoyz: „A fi normal nu este ceea ce i-a definit pe preşedinţii, precum De Gaulle şi Mitterrand“

Autor: Bogdan Cojocaru

04.05.2012, 00:05 833

În ceea ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy anunţa a fi bătălia în care-l va zdrobi pe contracandidatul său la preşe­din­ţie, socialistul Francois Hol­lande, cei doi combatanţi, aflaţi pentru pri­ma dată faţă în faţă în campania electorală, s-au angajat într-un adevărat război al cuvintelor şi cifrelor. La finalul lup­tei, Sarkozy i-a chemat în ajutor pe sus­ţi­nătorii liderului de extremă dreap­ta Marine Le Pen.

Foarte violentă, dar fără lo­vi­turi de eli­minare, dez­ba­te­rea televizată de aproape trei ore şi urmărită de aproa­pe 17,8 milioane de tele­spectatori, a scos în evidenţă dife­ren­ţele de stil, persona­litate, ideologie, dar şi pregătire dintre Hollande şi Sar­kozy, care au abordat, rând pe rând, te­me începând de la bilanţul economic şi pâ­nă la imigraţie, inclusiv "stilul" preşedinţiei.

Hollande, înaintea preşedintelui cu pâ­nă la zece puncte în sondajele de popu­laritate, a părut calm şi uşor su­pă­rat, în timp ce Sarkozy a fost adesea agi­tat şi tensionat, scrie Thomson Reuters.

"Diferenţa dintre tu şi mine este că vrei mai puţini oameni bogaţi, pe când eu vreu mai puţini oameni săraci", i-a spus Sarkozy rivalului socialist.

Replica a venit prompt. "Ei bine, am avut mai mulţi oameni săraci şi oa­meni bogaţi mai bogaţi", a spus Hollande.

Analiştii politici apreciază că aceas­tă confruntare nu a schimbat regu­lile jocului, ci a întărit părerile electoratului des­pre cei doi "campioni". Sarkozy, vă­zut înainte de confruntare ca un orator mai bun decât Hollande, miza pe în­frun­tarea faţă în faţă pentru a-şi spul­bera oponentul. Lupta finală pentru pre­şedinţie se va da pe 6 mai. "Dezbate­rea nu ar trebui să schim­be ni­mic şi, în condiţiile în care Hol­lande este fa­vo­rit, el ar trebui să pro­fite", a afirmat Je­ro­ma Four­quet, ana­list al institutului de cer­cetare Ifop.

Războiul cuvintelor

Comentatorii televiziunilor fran­ce­ze au descris duelul ca unul dintre un bo­xer - Sarkozy - şi "un luptător de judo" - Hollande, care s-a folosit de lo­vi­turi inte­li­gente pentru a-şi dez­echi­li­bra adver­sarul. Socialistul s-a des­cris ca "preşedin­te­le justiţiei, al relansării şi al unităţii" şi l-a acuzat pe Sarkozy, în funcţie din 2007, că a dezbinat poporul francez şi că se foloseşte de criza economică globală ca scuză pentru nerespectarea pro­mi­siu­nilor. "Cu tine este foarte simplu: nu este nici­odată vina ta", a spus Hollande. Sar­kozy, în schimb, şi-a acuzat de mai multe ori adversarul că minte în legă­tură cu datele economice şi a tras rafale de date statistice pentru a-l dezechilibra pe Hollande.

Preşedintele a menţionat perfor­man­ţele economice superioare ale Ger­ma­niei pentru a-şi întări pro­punerile pen­tru re­du­cerea costurilor ri­di­ca­te cu for­ţa de mun­că din Franţa, majo­ra­rea TVA şi introdu­ce­rea de norme care să fle­xi­bilizeze mai mult nego­cierile pri­vind sala­riile şi programul de lucru. Aces­tor propuneri li se opune Hollande.

"Comparaţia ta cu Germania este demnă de milă. Şomajul a crescut, iar competitivitatea s-a redus în timpul ce­lor zece ani cât (centrul-dreapta - n.a.) a fost la putere", a spus Hol­lande. El a re­amintit te­le­spectatorilor că printre pri­mele lucruri pe care Sarkozy le-a fă­cut după ce a devenit preşedinte a fost să paricipe la o reuniune a miniştrilor de fi­nanţe din zona euro pentru a-i aten­ţio­na că Franţa nu-şi va respecta pro­mi­siu­ni­le privind reducerea deficitului bu­ge­tar, notează Financial Times.

Războiul cifrelor

Imigraţia a fost unul dintre cele mai aprinse capitole ale discuţiilor. Potrivit lui Hollande, "numărul persoanelor ca­re intră legal pe teritorului statului este de 200.000 pe an, faţă de 150.000 în tim­pul guvernării lui Lionel Jospin". Jospin a fost premier între 1997 şi 2002. Sar­kozy a contestat cifrele, spunând că flu­xul anual de străini a atins maximul isto­ric în ultimul an de guvernare al so­cia­lis­tului Jospin, când au fost înregistrate 215.000 de permise de şedere. În pre­zent, potrivit preşedintelui, fluxul este de 180.000 de persoane pe an. Publi­ca­ţia Le Monde, citând diferite rapoarte ofi­ciale, demonstrează că Sarkozy se în­şală asupra cifrelor privind imigraţia. Actualul preşedinte a fost ministru de interne în perioada comentată.

Publicaţia franceză arată că Hol­lande, în schimb, confundă datele când afir­mă că Jospin a plecat de la guver­na­re lă­sând balanţa comercială a Franţei în echi­libru. El i-a reproşat lui Sarkozy că acum Franţa are un deficit comercial de 70 miliarde euro. Potrivit statisticilor ofi­ciale, în 2000 şi 2001 Franţa era defi­cit­ară în relaţiile comerciale cu străi­nă­tatea, ceea ce a afirmat şi Sarkozy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO