Business Internaţional

Alimentele se vor ieftini anul acesta datorită recoltelor agricole bogate din Statele Unite şi din America de Sud

Alimentele se vor ieftini anul acesta datorită...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.04.2013, 00:04 705

Preţurile alimentelor vor scădea anul acesta, datorită recoltelor agricole bogate din Statele Unite şi din America de Sud, potrivit celei mai mari case de comerţ cu produse agricole din lume. Anul trecut, cea mai severă secetă din ultimii 50 de ani a devastat culturile agricole din SUA, ceea ce a dus preţurile la maxime record, scrie Financial Times.

„Preţurile vor scădea timp de doi ani“, estimează Chris Mahoney, directorul diviziei pentru agricultură a Glencore. De asemenea, Alberto Weisser, directorul executiv al casei de comerţ, una dintre cele mai mari la nivel mondial, a declarat că este „optimist că preţurile vor scădea“.

Seceta de anul trecut şi creşterea preţurilor care a urmat au stârnit îngrijorări legate de accelerarea inflaţiei în economiile emergente şi au provocat pierderi substanţiale industriei cărnii. De asemenea, recolta de soia din sezonul 2011-2012 din America de Sud a fost afectată de lipsa precipitaţiilor. În regiunea Mării Negre, recoltele de grâu au fost lovite de seceta extremă. Regiunea este un exportator tradiţional de cereale.

Weisser a descris 2012 ca fiind „un an dur pentru agricultura globală“, cu secete, şocuri în aprovizionare şi preţuri volatile. Dar preţurile ridicate au încurajat fermierii din SUA să cultive mai mult, în timp ce fermierii sud-americani se aşteaptă la recolte record. Preţurile cerealelor şi seminţelor oleaginoase sunt acum cu 20% mai mici comparativ cu nivelurile record atinse în vara anului trecut din cauza secetei.

Unele studii sugerează că încălzirea globală va face ca fenomenele meteo extreme, precum seceta din SUA, să devină mai dese.

„Clima se va schimba, spun ei. Dar clima s-a schimbat deja“, spune Weisser. Claudio Scarrozza, şeful pentru Europa al casei de trading CHS, a explicat că specialiştii companiei se bazau pe modelul „o secetă la fiecare cinci ani“ pentru a evalua recoltele din Rusia. Acum modelul este „o secetă la fiecare trei ani“.

Pe termen lung, traderii de produse agricole se aşteaptă ca schimbarea dietei, inclusiv creşterea consumului de carne, şi cererea din statele emergente să contribuie la majorarea preţurilor.

De asemenea, în China suprafeţele de teren agricol se reduc cu 0,5% în fiecare an din cauza urbanizării, a menţionat Weisser, iar India va deveni „un importator major de produse agricole“, a precizat Scarrozza.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO