Business Internaţional

Ambitiile unui popular ministru de finante

09.06.2004, 00:00 11

Pe vremea cand era trezorier al unei filiale locale a partidului Uniunii Republicane de Dreapta (UDR) in 1974, avand 19 ani, Nicolas Sarkozy se intalnea frecvent cu prietenul sau Andre Santini la Le Drugstore din Neuilly-sur-Seine, o suburbie a Parisului.
"Sarkozy obisnuia sa spuna ca intr-o zi va ajunge presedinte al Frantei," isi aminteste Santini, ce este acum deputat al Uniunii Democrate Federale (UDF) si primar al Issy-les-Moulineaux, o suburbie a Parisului. "Mi se parea oarecum ciudat pentru ca la acea vreme nu era nici macar consilier. Dupa cum il cunosc eu, Sarkozy a fost intotdeauna o persoana ambitioasa".
Ca ministru de finante al Frantei din luna aprilie, Sarkozy, acum in varsta de 49 de ani, ar putea fi mai aproape de indeplinirea acestei ambitii, comenteaza Bloomberg News.
El isi doreste sa-i ia locul presedintelui Jacques Chirac, in varsta de 71 de ani, in momentul incheierii mandatului acestuia, in 2007, spune Laurent Dubois, profesor in cadrul Institutului de Studii Politice din Paris.
"Acum, ca este ministru de finante, Sarkozy dispune de o mai mare libertate de miscare pe scena politica internationala, putandu-se prezenta ca om de stat".
Aflat de numai cateva saptamani in aceasta pozitie, Sarkozy, desemnat cel mai popular ministru al Frantei in cadrul unui sondaj Ifop, a profitat de o vizita de 48 de ore in Washington cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de finante pentru a se intalni cu Secretarul de stat american Collin Powell si cu Consilierul pe probleme de securitate Condoleezza Rice. De asemenea, cu ocazia unei vizite in Londra, nu a pierdut sansa de a discuta cu primul ministru britanic Tony Blair.
Intalnirile cu Powell si Rice au avut loc la cererea lui Sarkozy, conform unei purtatoare de cuvant a Departamentului American de Stat. Acestea s-au produs dupa ce Franta s-a opus actiunilor militare ale Statelor Unite in Irak.
Conform unui sondaj Match-Ifop, publicat luna trecuta si citat de Bloomberg News, 49% din cei 1.008 intervievati il prefera pe Sarkozy in defavoarea lui Chirac, ce a obtinut numai 41%. Acelasi sondaj indica faptul ca Sarkozy se bucura de sustinerea a 61% din populatie, cel mai ridicat procent in cazul oricarui ministru.
Sarkozy, prin purtatorul sau de cuvant, a refuzat sa fie intervievat. Vineri si sambata, ministrul a condus o delegatie de oficiali ai sectorului de afaceri in Algeria.
Sarkozy, ce a detinut pozitia de ministru de interne in perioada mai 2002 - martie anul acesta, a "mostenit" un deficit bugetar de 64,6 miliarde de euro. Reprezentand 4,1% din PIB in anul 2003, acest deficit depaseste limita impusa de Uniunea Europeana (3%), pentru al doilea an consecutiv. Economia franceza a inregistrat o crestere de numai 0,5% anul trecut, reprezentand cel mai lent ritm de crestere din ultimul deceniu.
La numai cateva zile dupa ce a preluat conducere ministerului de finante, Sarkozy a declarat ca intentioneaza sa inghete cheltuielile bugetare, sa vanda active detinute de stat, incluzand activele din domeniul imobiliar, si sa elimine unele facilitati fiscale pentru a mentine deficitul anului viitor la sub 3 procente din productia economica.
In plus, l-a convins pe guvernatorul Bancii Frantei sa vanda intre 500 si 600 tone din rezervele de aur in urmatorii cinci ani, castigurile urmand sa mearga la guvern.
Saptamana trecuta, Franta a anuntat ca se asteapta sa obtina 1,62 miliarde de euro in urma vanzarii a 35% din Snecma SA, al treilea  producator de avioane comerciale din lume, aceasta fiind prima vanzare de active efectuata sub conducerea lui Sarkozy.
Sarkozy va impune si unele schimbari de statut legal al Electricite de France, cea mai mare companie din lume din domeniul energetic, inaintea unei vanzari a actiunilor acesteia. Sindicatele se opun schimbarilor respective.
Luna trecuta, a castigat si sprijinul comisarului european pe probleme de competitie, Mario Monti, cu privire la un program de bailout in valoare de 2,5 miliarde de euro, destinat companiei Alstom SA, producatorul francez de trenuri rapide. In urma aplicarii acestui program, vor fi salvate 40.000 de locuri de munca in Franta, unde rata somajului a atins 9,8 procente.
De asemenea, saptamana trecuta, Sarkozy a cerut retailerilor sa reduca preturile produselor de marca cu 5% pana in luna ianuarie, in incercarea de a impulsiona cheltuielile consumatorilor si implicit cresterea economica.
"Sarkozy are in fata o dubla provocare: de a stimula cresterea economica si de a reduce deficitul bugetar in acelasi timp," declara Eric Chaney, economist in cadrul Morgan Stanley din Londra.
Agenda sa foarte incarcata nu l-a oprit insa pe Sarkozy sa abordeze probleme de care se ocupa in mod traditional presedintele tarii.
Legat de aderarea Turciei la UE, de exemplu, Sarkozy a declarat ca aceasta nu este "suficient de europeana" pentru a face parte din bloc. Chirac a reactionat la comentariile sale, spunand ca acceptarea Turciei va depinde de capacitatea acesteia de a atinge standardele UE cu pivire la drepturile omului si societatea civila.
Chirac nu a specificat inca daca va candida pentru un al treilea mandat in 2007. Recent, el si-a restructurat cabinetul, plasandu-l pe Dominique de Villepin in pozitia de ministru de interne.
Pentru Steven Ekovich, profesor in cadrul American University of Paris, aceasta miscare indica foarte clar ca Villepin ar fi numit succesorul lui Chirac in cazul in care acesta nu va mai candida.
"Antagonismul dintre Chirac si Sarkozy este foarte clar," declara acesta.
Acest antagonism a aparut in 1995, cand Sarkozy a sustinut candidatura la presedentie a rivalului lui Chirac, Edouard Balladur. Totusi, popularitatea de care se bucura Sarkozy il impiedica pe Chirac sa-l indeparteze pe acesta din guvern, sustine Dubois. "Sarkozy ar fi mai periculos in afara guvernului, pentru ca ar fi mai liber sa-l critice pe Chirac," declara Dubois.
Sarkozy s-a nascut la Paris, a obtinut o diploma in drept in 1978, studiind in cadrul Universitatii Nanterre de langa Paris, apoi a studiat stiintele politice la Institut d'Etudes Politiques, inainte de a deveni avoca in 1981.
La varsta de 28 de ani, a fost ales primar al Neuilly-sur-Seine, a devenit ministru al bugetului si purtator de cuvant al guvernului in 1993 si la varsta de 38 de ani ministru al telecomunicatiilor, intre 1994-1995.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO