Business Internaţional

America West si US Airways negociaza fuziunea

21.04.2005, 19:46 21

America West, compania aeriana low-cost, se afla intr-un stadiu avansat al discutiilor pentru fuziunea cu US Airways, operatorul aerian falimentar, informeaza New York Times.

In urma tranzanzactiei ar putea lua nastere compania aeriana numarul patru de pe piata americana. Asocierea dintre cele doua corporatii ar putea fi benefica, din moment ce US Airways opereaza pe Coasta de Est, iar America West pe Coasta de Vest. Totusi, ambele companii inregistreaza mari pierderi si au o situatie financiara precara.

Analistii au numit propunerea de fuziune Proiectul Barbell, facand referire la intarirea puterii regionale si la slabiciunea relativa din centru.

Conform unor surse apropiate celor doua companii, compania rezultata in urma fuziunii ar putea fi o companie hibrid, cu doua licente de operare si care va avea activitati separate inainte de finalizarea integrarii globale. Acestea sustin ca America West trebuie sa ia o decizie dramatica pentru a salva compania. "US Airways are nevoie de un partener pentru a razbi pe Coasta de Est, unde concurenta este acerba. Chiar si in cazul restructurarii costurilor, ei se confrunta cu un mediu extrem de concurential", au precizat aceste surse.

Reprezentantii celor doua companii au refuzat sa comenteze.

US Airways s-a confruntat in ultimii patru ani cu doua propuneri de faliment si a disponibilizat 20.000 de angajati, adica 43% din forta de munca. Planul de fuziune a fost inaintat consiliului care se ocupa cu supravegherea traficului aerian.

Doug Parker, directorul executiv al America West, care a ratat anul trecut finalizarea unei fuziuni cu ATA, o alta companie aeriana falimentara, va deveni directorul executiv al noii societati mixte. US Airways este condusa de un director interimar, Bruce Lakerfield.

America West va avea nevoie de finantare suplimentara pentru a incheia afacerea. In plus, si US Airways are fonduri limitate. Desi discutiile au ajuns intr-un stadiu avansat, mai exista alti investitori care negociaza cu US Airways. Exista companii aeriene care sunt interesate de activele US Airways si care ar putea inainta propuneri alternative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO