Business Internaţional

Americanii ar putea să printeze chiar şi mai mulţi bani

Americanii ar putea să printeze chiar şi mai mulţi bani

Autor: Bogdan Cojocaru

24.10.2013, 19:54 1364

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) ar putea nu să reducă programul de achiziţii de obliga­ţiuni prin care stimulează cea mai mare economie a lumii, ci să-l majoreze de la 85 de miliarde de dolari pe lună, cât este în prezent, la 1.000 de miliarde de dolari, con­sideră investitorul el­veţian Marc Faber. „Problema nu este dacă (Fed -  n.red.) va reduce programul, ci până unde-l va majora, poate fi la 150 de miliarde de dolari, la 200 de miliarde sau chiar la 1.000 de miliarde“.

El este publisher-ul publicaţiei eco­nomice şi financiare The Gloom, Boom & Doom Report.

Următoarea şedinţă de politică monetară a Fed va fi săptămâna viitoare şi cu ocazia aceasta factorii de decizie vor dezbate viitorul pro­gramului de cumpărare de active cunoscut sub denumirea quanti­tative easing (QE). Aceasta este formularea oficială la procesul de printare de bani. Faber anticipează un „QE infinit“ deoarece „orice program guvernamental introdus în condiţii de urgenţă şi ca măsură temporară este întot­deauna per­manent“. Fed a ajuns într-o poziţie din care nu mai este posibilă o stra­tegie de exit.

Programul de achiziţie de active sprijină acţiunile companii­lor americane, dovadă fiind evo­luţia indicilor bur­sieri Dow Jones In­dus­trial Average şi S&P 500, care de două săptămâni înre­gis­trează numai creş­teri. S&P a atins chiar niveluri record.

SUA nu se con­fruntă cu inflaţie monetară, dar Faber aver­tizează că „avem o bulă a activelor colosală în întreaga lume şi o bulă a datoriilor“. În aprilie 2012 el a prognozat că lumea se va con­frunta cu „o distrugere masivă a averii“ în care bogaţii vor pierde până la 50% din averi. Acum el susţine că distrugerea este încă posibilă, dar la niveluri mai înalte din cauza „bulei activelor“ creată de Fed. „Într-o zi această inflaţie a activelor va duce la colaps de­flaţionist. Încă nu ştim care va fi catalizatorul“, a spus investitorul.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO