Business Internaţional

Americanul care a scos Bulgaria din criză: Intrarea ţării în uniunea bancară europeană ar fi o eroare fatală

Steve Hanke, profesor de ştiinţe economice aplicate la Universitatea Johns Hopkins, a fost consilier al preşedintelui bulgar Petar Stoianov şi a proiectat consiliul valutar prin care Bulgaria şi-a rezolvat problema hiperinflaţiei prin ancorarea levei de marca germană şi apoi de euro.

Steve Hanke, profesor de ştiinţe economice aplicate la Universitatea Johns Hopkins, a fost consilier al preşedintelui bulgar Petar Stoianov şi a proiectat consiliul valutar prin care Bulgaria şi-a rezolvat problema hiperinflaţiei prin ancorarea levei de marca germană şi apoi de euro.

Autor: Bogdan Cojocaru, Sorin Pâslaru

19.08.2014, 00:03 2188
Economistul american Steve Hanke, arhitectul consiliului valutar prin care Bulgaria şi-a ancorat în anii ’90 moneda de marca germană şi apoi de euro pentru a pune capăt hiperinflaţiei, a avertizat că propunerea autorităţilor de la Sofia de a intra în uniunea bancară europeană în speranţa că astfel se vor rezolva problemele din sistemul bancar este o eroare fatală care echivalează cu recunoaşterea propriei incompetenţe.

Hanke apre­ciază că Banca Naţiona­lă a Bulgariei a greşit enorm cerând asistenţă de la Uniunea Europeană şi de la Fondul Monetar Internaţional şi că instituţia trebuie lăsată să remedieze situaţia şi să-şi spele imaginea fără ajutor extern, scrie Novinite. Bulgaria a ajuns în această vară în pragul unei noi crize bancare după ce două bănci, cele mai mari cu capital bulgăresc, au suferit hemoragii masive de capital, iar una dintre ele, Corpbank, a fost devalizată.

Corpbank a fost înschisă şi adusă de banca naţională sub administrare specială. Ea va fi desfiinţată, iar cu activele ei sănătoase va fi înfiinţată o altă bancă. Corpbank are puternice conexiuni politice, inclusiv la nivelul băncii centrale, şi este implicată în afaceri dubioase cu credite exagerat de mari. Hanke crede că banca ar trebui lăsată să falimenteze.

El a descris ca o idee proastă propunerea preşedintelui ţării Rosen Plevneliev de a aduce Bulgaria în uniunea bancară europeană pentru ca astfel sistemul bancar să intre sub supravegherea unică a Băncii Centrale Europene. Eco­nomistul a explicat că intervenţia UE nu ar face decât să politizeze situaţia şi că prin această propunere preşedintele admite că bulgarii sunt incompetenţi şi nu-şi pot rezolva singuri problemele. Un astfel de pas ar fi o eroare fatală.

Folosirea UE ca pe un spital unde Bulgaria să îşi rezolve problemele ar fi un punct de vedere foarte greşit, a spus Hanke. Economistul susţine că l-a avertizat din timp pe guvernatorul băncii centrale Ivan Iskrov că supravegherea şi aplicarea regulilor ar putea fi călcâiul lui Ahile al sistemului de reglementare bancară.

El a transmis avertismentul din cauza unor zvonuri privind practici dubioase la unele dintre băncile deţinute de bulgari. Hanke a fost asigurat atunci că legile sunt aplicate strict.

Lui Hanke cazul Corpbank îi aminteşte de schema Ponzi a fostului broker Bernie Madoff, condamnat pentru cea mai mare fraudă din sectorul financiar din istoria SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO