Business Internaţional

Analist pesimist: Economia europeană se îndreaptă spre „catastrofă“, cu toate că Germania creşte

Analist pesimist: Economia europeană se îndreaptă spre...

Autor: Bogdan Cojocaru

26.11.2013, 20:08 1302

Cu toate că economia germană, cea mai mare din Europa, defilează în ritm de creştere, economia zonei euro ca întreg mărşăluieşte spre „catastrofă“, a avertizat un analist bine cunoscut în cercurile financiare londoneze, în timp ce alţi analişti, mai moderaţi, cred că este prea devreme ca zona euro să anunţe ieşirea din criză. 

„Este înspăimântător. Nimic nu s-a schimbat în ultimii 5-6 ani, au în conti­nuare probleme mari şi se îndreaptă, aş spune, spre catastrofă“, a afirmat Roger Nightingale, economist la RDN Associates şi un analist recunoscut în mediile financiare londoneze pentru ideile tranşante.

În criză, americanii s-au lovit de zid şi au intrat în recesiune, în timp ce europenii, plini de satisfacţia pentru eşecul celorlalţi, au fost fericiţi că SUA şi-au primit pedeapsa, a spus analistul citat de CNBC. „Au spus că nu îi va afecta, dar s-au înşelat, iar acum îi doare mai mult. Dar în timp ce americanii au reacţionat şi şi-au revenit într-o oarecare măsură, europenii nu şi-au revenit şi nu şi-au îndreptat greşelile“, a avertizat Nightingale.

În faţa pericolului încetinirii eco­nomiei zonei euro şi a presiunilor deflaţioniste, Banca Centrală Euro­peană a redus dobânda de politică monetară luna aceasta la minimul record de 0,25%, însă analiştii cred că această măsură nu va fi suficientă pentru stimularea cheltuielilor şi creşterii. Rezerva Federală din SUA are încă de la începutul crizei dobânda de politică monetară aproape de zero.

Nightingale consideră că Draghi „nu face treabă bună pentru membrii mai slabi ai comunităţii“. „De fapt, nu face deloc o treabă bună pentru comunitate şi dacă îi întrebi pe oameni, şi nu guvernele, ai primi răspunsuri mai pesimiste.“

Datele statistice privind activitatea din noiembrie din sectorul de afaceri al zonei euro arată că decalajul deja mare dintre Germania şi restul zonei euro se lărgeşte. Atât industria, cât şi sectorul serviciilor din Germania au înregistrat progrese care au depăşit aşteptările, în timp ce pentru Franţa, a doua economie ca mărime din zona euro, datele indică scădere. Aceste decalaje îl determină pe Kevin Entricken, di­rectorul financiar al Wolters Kluwer, să creadă că statele din zona euro, în special cele din sud, au în faţă „condiţii economice periculoase“, notează CNBC.

„Ceea ce vedem în Europa este un pic de atenuare a declinului. Încă vedem condiţii economice dificile mai ales pentru partea de sud a Europei – pot spune că în acest stadiu al jocului este prea devreme să spunem că s-a ajuns la final“, a afirmat Entricken.

Comentariile lui vin în contextul incertitudinilor care înconjoară pla­nurile Rezervei Federale Americane privind viitorul programului de sti­mulare economică.

În zona euro, perspectivele de creştere economică nu sunt optimiste. În cel de-al treilea trimestru, economia uniunii monetare a crescut cu doar 0,1%, comparativ cu cele trei luni anterioare. În al doilea trimestru eco­nomia a avansat cu 0,3%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO