Business Internaţional

Analiştii avertizează: O „furtună perfectă“ ar putea lovi economia Chinei în următorii doi ani

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

28.07.2014, 00:05 1593
Economia Chinei, a doua ca mărime la nivel mondial, ar putea fi lovită în următorii doi ani de o „furtună perfectă“ care ar putea determina încetinirea creşterii la 6% în 2016, cel mai lent ritm din ultimii 25 de an, şi ar afecta şi sectorul imobiliar al ţării, scrie CNBC.

Economia Chinei a crescut cu 7,5% în al doilea trimestru, cu puţin peste aşteptările economiştilor, susţinută de măsurile de stimulare implementate de guvern, însă analiştii de la Financial Services Group (FSG) sunt rezervaţi în privinţa perspectivelor economice. Ei apreciază că în următorii doi ani economia va întâmpina turbulenţe care vor reduce, probabil, fluxul de cre­di­te pentru investiţii, în special cele acordate de companiile de cre­ditare nonbancare, pe măsură ce calitatea creditului dat sec­­to­­rului corporate se deteriorează.

Creditarea redusă poate ac­centua încetinirea cheltu­ie­lil­or de capital, susţin ana­liş­tii FSG. Ei au menţionat că avan­­sul cheltuielilor din sec­toarele cu utilizare intensivă a forţei de mun­că a încetinit deja în con­diţiile în care costurile forţei de muncă au crescut şi yuanul s-a apreciat.

„Întreprinderile private din China cu fonduri inactive nu vor fi în măsură să investească în oportunităţile mai atractive din sectorul serviciilor orientate spre piaţa internă deoarece barierele de reglementare vor pro­teja companiile controlate de stat de competiţia privată“, a explicat Stuart Hoffman, economist la FSG.

Orice corecţie majoră a pieţei imobiliare, un pilon im­portant al economiei chineze care influenţează mai mult de 40 de sectoare, ar putea exacerba turbulenţele.

În iunie, costul mediu al locuinţelor noi în cele mai mari 70 de oraşe chinezeşti a scăzut cu 0,5% comparativ cu luna pre­cedentă, marcând a doua scădere lunară consecutivă după cea din luna mai, de 0,2%, notează agenţia Thomson Reuters.

„Sectorul imobiliar şi cel al construcţiilor din China este în declin pe măsură ce preţurile tot mai mici descurajează construcţiile şi achiziţiile de case“, a adăugat Hoffman.

Însă economiştii chinezi sunt de părere că încetinirea economiei va putea fi gestionată de guvernul de la Beijing şi că investiţiile guvernamentale în infrastructură vor compensa declinul din sectorul imobiliar.

„Multe dintre analizele economice încearcă să extra­po­le­ze de la un nivel microeconomic la unul macroeconomic. Există atât de multe variabile şi mijloace de acţiune politică care ar putea fi implementate“, spune John Zhu, economist chi­nez al grupului britanic HSBC, cea mai mare bancă euro­pea­nă după active. El prognozează o creştere economică în ur­mă­torii ani de peste 7% şi susţine că cererea pentru ex­por­turile Chinei va continua să crească pe măsură ce SUA şi Euro­pa îşi îmbunătăţesc situaţia economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO