Business Internaţional

Anglia se teme de supraîncălzirea imobiliarelor şi reduce stimulentele pentru ipotecare

Anglia se teme de supraîncălzirea imobiliarelor şi...

Autor: Anca Dumitrescu

28.11.2013, 14:23 186

"Măsurile vor contribui la menţinerea pieţei imobiliare pe un drum sustenabil. Acţionând acum, într-o manieră graduală, autorităţile reduc probabilitatea unor măsuri mai ample care ar fi fost necesare mai târziu", a declarat guvernatorul băncii centrale, Mark Carney.

Carney a anunţat modificări în Programul de Finanţare pentru Creditare al Băncii Angliei, în urma cărora acesta va putea fi accesat din 2014 doar de companii, nu şi de persoanele fizice.

Autorităţile de reglementare au eliminat şi o prevedere potrivit căreia băncile nu erau obligate să deţină capital ca rezervă pentru creditele ipotecare acordate prin intermediul programului băncii centrale.

Modificările anunţate în Raportul de Stabilitate Financiară al Băncii Angliei au fost adoptate din cauza temerilor legate de o posibilă supraîncălzire a pieţei imobiliare.

Creşterea cererii pe piaţa imobiliară a fost alimentată parţial de un program guvernamental de stimulare numit Help to Buy, destinat cumpărătorilor cu depozite bancare mici.

Banca Angliei a precizat că modificările de joi nu influenţează programul Help to Buy şi nu vor avea vreun impact asupra deciziilor comitetului de politică monetară al instituţiei.

Lira s-a apreciat în urma anunţului, dar indicele FTSE 350 al companiilor din sectorul bunurilor destinate locuinţelor şi construcţiilor a scăzut cu 1,5%.

În analiza pieţei imobiliare, Banca Angliei a notat că creşterea preţurilor locuinţelor şi activităţile de pe piaţa imobiliară s-au accelerat, dar de la un nivel scăzut. Instituţia consideră că sunt puţine dovezi privind existenţa unui risc imediat pentru stabilitatea financiară, dar că riscurile s-ar putea acumula, dacă va avea loc o creştere rapidă a preţurilor locuinţelor şi a îndatorării populaţiei.

Banca Angliei analizează totodată impactul potenţial al unei creşteri a dobânzilor pentru beneficiarii de credite, bănci şi ansamblul economiei.

Dobânda de politică monetară este în prezent la un minim record de 0,5%, iar comitetul de politică monetară al Băncii Angliei a anunţat că aceasta nu va fi majorată înainte de rata şomajului să scadă la 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO