Business Internaţional

Anheuser se apara de InBev cu reduceri de costuri de 1 mld. $

01.07.2008, 16:20 15

In incercarea de a-i impaca pe investitori dupa respingerea ofertei ostile de preluare de 46,3 miliarde de dolari depusa de InBev, Anheuser-Busch intentioneaza sa-si micsoreze costurile anuale cu 1 miliard de dolari si sa realizeze noi rascumparari de actiuni, conform Bloomberg.
Cel mai mare producator de bere din Statele Unite a anuntat ca in 2008 castigurile sale ar putea consemna cea mai pronuntata crestere din ultimii ani. Anuntul facut de directorul financiar al companiei, Randolph Baker, a avut drept rezultat o crestere de 2,4% a actiunilor companiei pe bursa newyorkeza.
Board-ul companiei a "considerat ca valoarea propunerii facute de InBev este prea mica", a declarat CEO-ul Anheuser-Busch, August A. Busch IV. "Valoarea pe care InBev sustine ca o ofera propunand un pret de 65 de dolari pe actiune presupune reduceri de costuri pe care Anheuser-Busch le poate realiza si singura."
In urma respingerii ofertei sale, InBev si-ar putea majora propunerea cu 7 miliarde de dolari sau pana la 75 de dolari pe actiune. O tranzactie la acest pret ar fi evaluata la 53,5 miliarde de dolari.
InBev va analiza raspunsul Anheuser-Busch, a declarat Marianne Amssoms, purtatoare de cuvant a companiei.
In 2008, castigurile pe actiune ar putea avansa cu 13%, pana la 3,13 dolari, si cu 25%, pana la 3,90 dolari, anul viitor, a declarat Baker.
Anheuser-Busch isi va majora obiectivul privitor la rascumparari de actiuni pe 2008 pana la 3 miliarde de dolari de la 2 miliarde de dolari. Compania intentioneaza sa rascumpere actiuni de inca 4 miliarde de dolari in 2009, a anuntat Baker.
In acelasi timp, producatorul de bere isi va reduce personalul angajat cu 10%, pana la 15% printr-un program de pensionare anticipata.
Inainte ca InBev sa-si formuleze oferta in scris, August Busch IV a declarat ca firma sa nu este de vanzare. InBev a cerut unei instante sa emita o hotarare prin care actionarii ii pot demite pe toti cei 13 membri ai board-ului Anheuser-Busch.
In timp ce CEO-ul le-a spus distribuitorilor in aprilie ca firma nu va fi vanduta in timpul mandatului sau, familia, ce conduce Anheuser-Bush de cinci generatii, nu dispune de suficiente actiuni pentru a influenta o decizie a actionarilor privitoare la board.
InBev a scris companiei pentru a treia oara pe 25 iunie, cerandu-i sa intre in discutii de preluare, aratand ca a platit creditorilor 50 de milioane de dolari pentru a obtine finantare pentru angajamentele din oferta.
"InBev este o companie foarte agresiva. Nu accepta o respingere", arata Tom Pirko, presedinte al Bevmark LLC, o firma de consultanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO