Business Internaţional

Aproape 3.700 de imigranţi clandestini salvaţi pe Mediterana într-o singură zi

Aproape 3.700 de imigranţi clandestini salvaţi pe...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

03.05.2015, 18:08 178

Potrivit Pazei italiene de Coastă, 17 operaţiuni de salvare au fost efectuate sâmbătă, când traficanţi de persoane au profitat de marea calmă şi vremea frumoasă pentru a transporta numeroşi imigranţi clandestini, din nordul Africii, la bordul unor bărci de cauciuc cu motor.

Unii dintre imigranţi au fost debarcaţi duminică în porturi din Sicilia, iar alţii urmau să ajungă luni la Calabria, în sudul Italiei, după ce adăposturile temporare de pe insulă destinate imigranţilor ilegali salvaţi s-au umplut.

Traficanţii de imigranţi folosesc adesea ambarcaţiuni părăginite, care naufragiază după ce ies în largul coastelor Libiei. Aceste ambarcaţiuni sunt înţesate cu imigranţi, traficanţii încercând să îşi maximizeze profitul, în contextul în care victimele le plătesc sute de euro să ajungă în Italia.

A devenit un lucru obişnuit ca mii de imigranţi să fie salvaţi în decurs de o zi-două.

Un val de imigranţi clandestini continuă să vină spre Italia, după ce aproximativ 170.000 de persoane au fost salvate pe mare, de către autorităţile italiene, până la sfârşitul lui 2014, reprezentând o creştere cu 277% faţă de numărul înregistrat în 2013. Roma a exercitat presiuni asupra Uniunii Europene să facă mai mult pentru a ajuta la salvarea imigranţilor, în contextul în care mulţi dintre ei sunt solicitanţi de azil care speră să ajungă la rude stabilite în nordul Europei.

Aproximativ 800 de imigranţi clandestini s-au înecat luna trecută, după ce nava la bordul căreia se aflau s-a răsturnat în largul coastelor Libiei, iar mulţi dintre pasageri erau închişi de către traficanţi la bord. După această tragedie, liderii UE au decis, într-un summit convocat de urgenţă, să consolideze misiunea Triton, prin suplimentarea navelor de patrulare şi mobilizarea unor avioane de patrulare, puse la dispoziţie de mai multe state. Italia, care recurge la nave comerciale aflate în zonă, coordonează operaţiunile de salvare.

Un număr-record de 280.000 de treceri ilegale ale frontierei au fost înregistrate anul trecut pe teritoriul celor 28 de state membre UE, potrivit Agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor Frontex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO