Business Internaţional

Arcelor-Mittal a avut profit de 8 miliarde de dolari anul trecut

22.02.2007, 17:27 21

Cel mai mare producator de otel din lume, Arcelor-Mittal, companie formata anul trecut in urma celei mai mari fuziuni incheiate in industria otelului, a anuntat o scadere cu 3,5% a profitului obtinut anul trecut, scadere generata de impozitele mai mari platite de companie.
In acelasi timp, compania si-a anuntat intentia de a distribui 2,4 miliarde de dolari actionarilor, scrie Bloomberg. Acesta este primul set de rezultate publicat de compania combinata, insa acestea indica o scadere de 3,5% pe baza unor calcule efectuate ca si cand compania ar exista de mai mult de un an.
Profitul net s-a micsorat pana la un nivel de 7,97 miliarde de dolari (6 mld. euro), sau 5,76 dolari pe actiune, de la 8,26 miliarde de dolari, sau 5,97 dolari pe actiune.
Vanzarile companiei au avansat cu 10%, pana la 88,6 miliarde de dolari. Arcelor Mittal, cu sediul in Luxemburg, a anuntat ca va rascumpara actiuni in valoare de 590 milioane de dolari si va plati dividende de 1,8 miliarde de dolari.
Directorul executiv al companiei, Lakshmi Mittal, a incheiat anul trecut un acord de achizitionare a Arcelor in cadrul unei preluari in valoare de 38,3 miliarde de dolari, cu scopul crearii unei companii care sa asigure o zecime din productia mondiala de otel.
Arcelor Mittal a platit taxe in valoare de 1,65 miliarde de dolari, cu 18% mai mult decat in 2005.
"Vorbim de o companie mare cu un volum considerabil de lichiditati pe care le poate transfera actionarilor. Acest lucru inseamna ca aceasta poate continua sa plateasca dividende chiar daca preturile la otel scad", declara Tom Muller, analist in cadrul Theodor Gilissen Bankiers NV din Amsterdam.
Arcelor Mittal nu se asteapta la modificari din punctul de vedere al profitului obtinut in primul trimestru comparativ cu trimestrul patru. Volumul total al livrarilor va fi egal cu cel inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut, a anuntat compania.
Profiturile obtinute pe piata europeana vor ramane "pozitive", conform estimarilor companiei.
Producatorii europeni au raportat castiguri in crestere in ultima luna, pe fondul cererii regionale mai mari de otel.
ThyssenKrupp, cel mai mare producator de otel al Germaniei, a anuntat la inceputul acestei luni o triplare a profitului net generat in trimestrul incheiat in decembrie, in contextul cresterii vanzarilor de otel inoxidabil.
Rautaruukki, cel mai mare producator de otel-carbon al Finlandei, a anuntat pe 7 februarie o dublare a profitului obtinut in trimestrul al patrulea pe fondul cererii venite din partea sectorului de constructii din Europa de Est.
Actiunile Mittal Steel si cele ale Arcelor sunt inca tranzactionate separat pana la finalizarea procesului de fuziune dintre cele doua companii. Actiunile Mittal au avansat cu 41 de centi, sau 1,1%, pana la 38,64 euro la bursa din Amsterdam. Actiunile Mittal au inregistrat o crestere de 40% in decursul ultimului an, comparativ cu cresterea de 68% consemnata de Bloomberg Europe Steel Index.
Actiunile Arcelor au castigat 2 centi, sau 0,4%, pana la 50,4 euro pe bursa din Paris. Acestea au avansat cu 66% in ultimele 12 luni.
Lakshmi Mittal, in varsta de 56 de ani, nascut in Rajasthan, India, a pornit in 1976 cu o singura fabrica de otel in Indonezia. Compania sa era deja cea mai mare producatoare de otel din lume in momentul in care Arcelor a acceptat oferta sa pe 25 iunie.
Mittal este in cautare de noi active si ar putea depune o oferta pentru 51% din actiunile Sesa Goa, o companie indiana din sectorul extractiei minereului de fier scoasa la vanzare de Mitsui & Co.
Compania a anuntat saptamana trecuta incheierea unui acord cu Bin Jarallah Group pentru construirea unei fabrici de otel in Arabia Saudita.


Arcelor Mittal

Cel mai mare producator de otel din lume, creat anul trecut in urma celei mai mari fuziuni incheiate vreodata in industria otelului
A raportat un profit in scadere cu 3,5% anul trecut, pana la 7,97 miliarde de dolari, pe fondul cresterii taxelor platite
A platit taxe in valoare de 1,65 mld. dolari, cu 18% mai mult decat in 2005
Vanzarile companiei au crescut cu 10%, pana la 88,6 miliarde de dolari
Va rascumpara actiuni in valoare de 590 milioane de dolari
Va plati un dividend de 1,8 miliarde de dolari
Pentru primul trimestru estimeaza un profit egal cu cel inregistrat in trimestrul patru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO