Business Internaţional

Argentinienii au încredere în Milei: Depozitele în dolari ale populaţiei au crescut cu 16%, atingând suma de 16,4 miliarde de dolari în primele luni de mandat ale noului preşedinte

Argentinienii au încredere în Milei: Depozitele în...

Autor: Valeriu Dănilă

06.03.2024, 16:41 1694

Argentinienii au depus peste 2,3 miliarde de dolari în banci de când preşedintele Javier Milei a preluat mandatul pe 10 decembrie, arătând un optimism al cetăţenilor pentru noul guvern, scrie Bloomberg.

Depozitele bancare în dolari au crescut cu aproape 17% până la 16,4 miliarde de dolari în primele trei luni de mandat ale lui Milei. Faptul că argentinienii preferă să îşi ţină banii în băncile din ţară arată încredere faţă de sistemul politic, deoarece în vremuri de instabilitate fondurile sunt retrase.

Dacă tendinţa se menţine, ar fi o veste bună pentru banca centrală a Argentinei, deoarece o parte din depozitele în dolari contează pentru rezervele valutare necesare pentru a stabiliza pesoul.

Cu toate acestea, depozitele se situează la nivel mai jos decât cel din 2019, când au atins un vârf de aproximativ 32,5 miliarde de dolari, după ce predecesorul lui Milei, Alberto Fernandez, a câştigat alegerile primare în acel an.

Rezultatul surpriză a stârnit panică în legătură cu revenirea unui guvern peronist şi a anunţat sfârşitul administraţiei favorabile pieţei libere a fostului preşedinte Mauricio Macri.

În Argentina, conturile curente sunt denominate în pesos, în timp ce conturile de economii pot fi denominate în dolari. În acest timp, cetăţenii pot schimba doar 200$ de dolari pe lună în pesos şi trebuie să plătească taxe consistente pentru a realiza tranzacţia, una din multele restricţii impuse din cauza lipsei dolarilor în ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO