Business Internaţional

Australia recunoaşte că şi-a „umflat“ statisticile, şi nu oricare, ci privind angajările

Australia recunoaşte că şi-a „umflat“...

Autor: CătăIina Apostoiu

11.02.2016, 00:05 1095

Guvernul Australiei, o ţară dez­voltată care a evitat recesiunea în ultimii 25 de ani, s-a lăudat în ultimele luni cu performanţe stelare pe piaţa muncii, unde numărul oficial de locuri de muncă nou create ar ridiculiza eforturile multora dintre ţările industrializate.

Cifrele suprarealiste au trezit suspiciuni presei locale, mai ales că regiunea simte din plin declinul comerţului mondial, iar zilele trecute suspiciunile le-au fost confirmate.

Australia a avut unele probleme de ordin tehnic în ceea ce priveşte calcularea datelor legate de piaţa muncii, iar drept urmare acestea „par puţin mai bune decât ar fi cazul“, a anunţat secretarul Tre­zore­riei australiene, co­mentând pe mar-ginea creşterii record a ratei ocupării forţei de muncă anunţate pe ultimul trimestru al anului trecut, relatează Bloom­berg.

John Frazer a declarat că a avut o întâlnire cu statisticianul-şef în această săptămână şi că soliditatea pieţei muncii este încurajatoare. Totuşi, au existat unele „probleme de ordin tehnic“ în octombrie şi noiembrie, care fac ca datele să „pară uşor mai bune decât ar fi cazul“, a adăugat oficialul australian.

Economia Australiei, care a reuşit să evite recesiunea timp de 25 de ani, a adăugat 55.000 de locuri de muncă în octombrie şi încă 74.900 în noiembrie, înainte de a elimina 1.000 în decembrie, rezultând o creştere trimestrială record.

Semne de întrebare cu privire la acurateţea datelor au început să apară încă de când agenţia de statistică a ţării a recunoscut în 2014 că se confruntă cu unele probleme de calcul.

Australia a adăugat 301.300 de locuri de muncă în 2015, cel mai bun rezultat anual din 2006, şi 128.900 în ultimul trimestru, cea mai mare creştere trimestrială de când au fost lansate calculele, în 1978.

Economia ţării a avansat într-un ritm inferior mediei pe termen lung în şase din ultimii şapte ani în condiţiile în care aceasta resimte impactul prăbuşirii preţurilor materiilor prime în urma diminuării cererii venite din partea Chinei.

Australia este ultima dintr-un şir de ţări care au recunoscut în ultima vreme că au greşit sau au minţit în statistici, consecinţele fiind dramatice.

În ianuarie, gu­vernul SUA recu­noştea că în ultimii zece ani a calculat greşit datele privind sectorul cons­truc­ţiilor, acestea pă­rând mai bune. Sectorul contribuie semnificativ la PIB, iar analiştii au anunţat că se aşteaptă la revizuiri ale creşterii economice în ansamblu.

Guvernul grec a admis la rândul său că a falsificat statistica privitoare la deficitul bugetar şi datorii pentru a se încadra în standardele zonei euro, iar drept urmare ţara a intrat într-o criză pe care nu a reuşit nici până acum să o depăşească.

Şi în China, autorităţi regionale au recunoscut în decembrie că ani de zile au raportat cifre false pentru a se încadra în ţintele stabilite de guvernul central. De-atunci, toate informaţiile economice şi financiare din China sunt privite cu scepticism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO