Business Internaţional

Austriecii de la Strabag incearca sa stranga pe bursa 1,3 mld. euro pentru investitii in Rusia

09.10.2007, 17:53 43

Strabag, cea mai mare companie de constructii din Austria, a anuntat ca intentioneaza sa vanda actiuni in valoare de 1,35 miliarde de euro (1,9 miliarde de dolari) prin care sa finanteze proiectele imobiliare din Rusia si regiunea balcanica, scrie Bloomberg.
Strabag va scoate la vanzare, in cadrul unei oferte publice initiale, peste 28,2 milioane de actiuni, la un cost de vanzare curpins intre 42 si 48 de euro/actiune. Tranzactionarea bursiera a actiunilor se va deschide la bursa din Viena incepand cu 19 octombrie.
Pretul va fi egal cu de 20 de ori veniturile inregistrate intr-un an, comparativ cu media de 16,7 ori a companiilor care compun indicele de referinta austriac ATX.
In aprilie Strabag a vandut aproximativ 30% din totalul actiunilor miliardarului rus Oleg Deripaska intarind astfel relatiile cu piata rusa, piata care cunoaste o dezvoltare de aproximativ patru ori mai rapida decat cea din Europa Occidentala. Directorul executiv Hans-Peter Haselsteiner a declarat ca Strabag este in special interesata de proiectele imobiliare si de infrastructura din regiunea statiunii ruse Soci, care va gazdui Jocurile Olimpice de Iarna in 2014.
"Compania intentioneaza sa se dezvolte si mai mult pe piata din Rusia, profitand de faptul ca este una dintre primele companii de constructii occidentale prezente pe aceasta piata", a declarat Haselsteiner. El a mai adaugat ca compania se va orienta in special spre regiuni ca Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg si Soci.
Dupa listare, un sfert din totalul actiunilor companiei vor fi tranzactionate pe bursa, procentul actiunilor tranzactionate putand sa creasca chiar pana la 49%, dupa ce actionarii actuali isi vor reduce detinerile la 17%, a mai adaugat Haselsteiner.
Pe langa Deripaska, cei mai importanti actionari ai companiei sunt familia Haselsteiner si un consortiu condus de Raiffeisen Zentralbank Oesterreich.
Profitul net al Strabag pentru anul 2006 a fost de aproximativ 191 de milioane de euro, o mare parte din acesta provenind de pe piata din Germania, cea mai mare piata pe care compania austriaca este prezenta. Vanzarile companiei au crescut cu aproximativ 36%, pana la 9,43 miliarde de euro, crestere datorata in mare parte activitatilor companiei de pe pietele est-europene.
Haselsteiner a declarat totusi ca spera ca in urmatorii doi ani Rusia sa devina una dintre cele mai mari piete pe care compania sa fie prezenta.
Deripaska, detinatorului celei mai mari companii producatoare de aluminiu din Rusia, Russian Aluminum, are o avere estimata la aproximativ 16,8 miliarde de dolari (12 mld. euro), conform editiei ruse a revistei Forbes. El a declarat intr-un interviu acordat cotidianului rus Vedomosti ca intentioneaza sa investeasca peste 2 miliarde de dolari in dezvoltarea imobiliara a statiunii Soci.
Strabag se afla in competitie directa cu compania spaniola Fomento de Construcciones & Contratas, care anul trecut a achizitionat compania austriaca Alpine Bau, cu scopul de a facilita accesul pe pietele balcanice.
De asemenea compania suedeza Skanska s-a mai aratat interesata de proiectele imobiliare din regiune, dezvoltate in asa-numitele parteneriate public-private, prin care companiile de constructii obtin venituri din inchirierea imobilelor sau infrastructurii construite.
Deutsche Bank, Goldman Sachs si Raiffeisen Centrobank se ocupa de vanzarea actiunilor Strabag, impreuna cu avocati din partea Cerha Hempel Spiegelfeld Hlawati, companie care se ocupa si cu consilierea juridica a Strabag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO