Business Internaţional

Austriecii de la Uniqua intra pe piata bulgara

01.08.2005, 18:12 14

Uniqua, principalul grup de asigurari austriac, a achizitionat 20% din Vitosha Insurance, a sasea companie bulgara de profil, informeaza Sofia News Agency.

"Bulgaria reprezinta a patra piata pe care incercam sa patrundem in acest an, dupa Romania, Bosnia si Hertegovina si Slovenia", a declarat Konstantin Klein, director executiv al Uniqa.

Contractul a fost semnat cu investitorul financiar EQUEST, detinatorul majoritar indirect al Vitosha Insurance. Cele doua parti au cazut de acord ca nu vor face publica valoarea tranzactiei.

Prin achizitionarea acestui pachet din actiunile Vitosha, grupul Uniqua isi extinde prezenta in Europa de Sud-Est si este acum reprezentat in treisprezece tari europene, in afara de piata domestica din Austria.

"Ca si in alte cazuri, miscarea a fost bine gandita si precedata de o analiza minutioasa a pietei. Fiind unul dintre candidatii la integrare in Uniunea Europeana, Bulgaria se afla de mult pe harta noastra strategica. Am gasit in Vitosha si in EQUEST parteneri care sa ne permita o intrare promitatoare pe o piata de mare potential", a mai spus Klein.

Tranzactia prevede si un acord de perspectiva incheiat cu EQUEST, prin care Uniqua sa poata achizitiona, ulterior, pachete de actiuni. In timp, compania austriaca va putea deveni actionarul majoritar al Vitosha.

Cele 32 de companii de asigurari ale Bulgariei au atins un volum total al primelor de asigurari de 426 milioane euro in 2004, reprezentand o crestere de 25% in comparatie cu 2003.

Expertii estimeaza un ritm de crestere constant, de 25% in fiecare an, pana in 2007.

Pe piata romaneasca de asigurari, Uniqa a patruns in luna iunie a acestui an, prin achizitionarea a 23% din compania Astra, dupa ce, initial, se parea ca austriecii vizau Asirom. Valoarea tranzactiei a fost de 10 milioane de euro, conform Rasdaq.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO