Business Internaţional

Autorităţile din Ucraina vor să atragă investiţii americane în energia verde pentru reducerea dependenţei de importurile din Rusia

Autorităţile din Ucraina vor să atragă investiţii...

Autor: Anca Dumitrescu

18.04.2014, 17:26 90

"Agresiunea Rusiei faţă de Ucraina a adus în prim plan problema securităţii energetice. Cred cu tărie că a venit timpul ca investitorii americani să descopere Ucraina, în special în domeniul energiei", a declarat Olexander Motsik, ambasadorul Ucrainei la Washington, la o conferinţă pe tema energiei regenerabile organizată de ambasadă.

Evenimentul a marcat debutul unei campanii de promovare a potenţialului Ucrainei în domeniul energiei regenerabile şi va fi urmat de conferinţe similare la consulatele ucrainene din Chicago, New York şi San Francisco.

Ucraina depinde de livrările de gaze ale Rusiei, iar oficialii americani şi europeni au încercat să găsească soluţii pentru reducerea acestei dependenţe, inclusiv prin accelerarea procedurilor din SUA pentru exportul de gaze naturale lichefiate.

Rusia a dat un ultimatum de o lună Ucrainei pentru plata datoriilor pentru gaze, în caz contrar urmând să ceară plata în avans pentru continuarea livrărilor.

Separatiştii proruşi au ocupat clădiri oficiale din estul Ucrainei, iar NATO estimează că 40.000 de soldaţi ruşi se află la graniţa cu această ţară.

Negocierile de joi, de la Geneva, dintre Rusia, Ucraina, Statele Unite şi UE s-au încheiat cu un acord pentru retragerea proruşilor din clădirile publice, pentru reducerea tensiunilor.

Potrivit Centrului pentru Cercetări în Domeniul Energiei din Kiev, cele mai promiţătoare forme de energie regenerabilă din Ucraina sunt biomasa şi biogazul, parţial pentru că reţeaua şi staţiile electrice din Ucraina nu pot fi adaptate uşor la suplimentarea masivă a energiei eoliene şi solare.

Vadim Glamazdin, directorul general al centrului de cercetări, a arătat că circa 40% din gazele importate din Rusia sunt folosite pentru încălzire, iar acestea pot fi înlocuite cu energie regenerabilă, în decurs de trei-cinci ani.

Până în 2030, energia regenerabilă ar putea reprezenta circa 15% din electricitatea produsă, faţă de 2% în prezent, a mai spus Glamazdin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO