Business Internaţional

Avertisment OCDE: Pieţele şi guvernele se vor confruna cu dificultăţi de finanţare anul viitor din cauza incertitudinii extreme

Autor: Andreea Mindrila

12.12.2011, 18:37 95

Pieţele şi guvernele se vor confruna cu dificultăţi de finanţare anul viitor pe fondul incertitudinii extreme care caracterizează zona euro şi economia mondială, avertizează OCDE, care estimează că necesarul brut de finanţare al ţărilor membre va ajunge anul acesta la 10.400 mld. dolari şi va creşte anul viitor până la 10.500 mld. dolari - avans de 1.000 mld. dolari comparativ cu 2007 şi aproape de două ori mai mare decât în 2005.

OCDE, care reprezintă cele mai industrializate economii ale lumii, va indica într-un raport care urmează să fie publicat în această lună că îngrijorările financiare se vor manifesta în continuare prin sentimentele care influenţează comportamentul investitorilor pe piaţă, natura lor imprevizibilă fiind o ameninţare pentru stabilitatea mai multor guverne care trebuie să-şi refinanţeze datoria, scrie Financial Times.

"Uneori, evenimentele de pe piaţă par să reflecte situaţii în care percepţiile, emoţiile investitorilor domină dinamica pieţei, ceea ce determină creşterea ratelor dobânzii la împrumuturile suverane, cu consecinţe serioase asupra sustenabilităţii datoriei suverane" , spune Hans Blommestein, preşedintele managementului datoriei publice al OCDE.

Colectarea de resurse financiare semnificative de pe pieţele private va fi o "provocare importantă" pentru mai multe ţări membre OCDE în viitorul previzibil, riscul de rostogolire a datoriei fiind o problemă pentru stabilitatea mai multor guverne şi economii.

Riscul de rostogolire reprezintă riscul ca o ţară să nu fie capabilă să-şi refinanţeze sau să-şi rostogolească datoria publică, fiind obligată astfel să apeleze la BCE, în cazul ţărilor din zona euro, sau să caute ajutoare financiare de urgenţă, aşa cum s-a întâmplat cu Grecia, Irlanda şi Portugalia.

Ponderea emisiunilor de obligaţiuni pe termen scurt în ţările membre OCDE rămâne de 44% în total, mult mai mare decât înainte de criza financiară mondială din 2007, arată sursa citată. Acest lucru este o problemă, potrivit investitorilor, pentru că înseamnă că guverne trebuie să se refinanţăze, unele chiar lunar, decât să se îndatoreze şi mai mult pe termen lung pentru a-şi stabiliza finanţele publice.

OCDE avertizează de asemenea că o altă problemă importantă este pierderea aşa numitului statut de ţară fără risc de către multe naţiuni precum Spania şi Italia şi poate chiar Franţa şi Austria. Ultimele două ţări sunt evaluate cu triplu A din punct de vedere al ratingului de credit, dar investitorii nu le mai consideră neriscante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO