Business Internaţional

Avertismentul Allianz pentru investitorii în criptomonede: Bitcoin este o bulă fără valoare, care se va şi sparge în curând

Avertismentul Allianz pentru investitorii în...

Autor: Alex Ciutacu

14.03.2018, 12:15 921

Investitorii de la Allianz Global consider că este doar o problemă de timp pentru ca bula Bitcoin să explodeze, potrivit Bloomberg.

Criptomoneda nu are nicio valoare, chiar dacă tehnologia blockchain ar putea aduce beneficii semnificative pentru investitori, a transmis braţul de investiţii al celei mai mari companii de asigurări din Europa, care gestionează un portofoliu de aproximativ 500 de miliarde de euro.

„Din punctul nostru de vedere, valoarea intrinsecă a bitcoin trebuie să fie zero”, a transmis Stefan Hofrichter, şef al diviziei de politici economice globale. „Bitcoin-ul nu revendică nimic, nu are în spate nimic – spre deosebire de titluri de stat, de acţiuni sau de bani cash – şi nu generează niciun flux de venit”.

Deşi la nivel teoretic se poate spune acelaşi lucru şi despre aur, metalul preţios este general acceptat ca valoare, de peste 2.500 de ani – în comparaţie cu bitcoin, care există de un deceniu, a spus acesta.

În plus, cea mai mare criptomonedă din lume se încadrează în toate criteriile care determină o bulă, precum tranzacţionarea excesivă şi gândire de tipul „era nouă”. Mania bitcoin este o bulă ca la carte, „una care probabil urmează să explodeze”.

Hofrichter se alătură corului de critici ai monedei digitale. Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh au concluzionat că bitcoin este „un active care nu are nicio valoare după măsuriătorile tradiţionale”, iar economistul Nouriel Roubini a numit criptomoneda „cea mai mare bulă din istoria omenirii”.

Valoarea bitcoin era miercuri la ora 12.00, 8.950 de dolari, la o capitalizare de piaţă de 151 de miliarde de dolari, potrivit coinmarketcap.com.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO