Business Internaţional

Banca Angliei nu a inteles prea bine criza financiara

22.12.2008, 16:58 16

Banca Angliei nu a dedus severitatea problemelor economice inainte ca actuala criza financiara sa se manifeste, a declarat viceguvernatorul John Gieve, scrie BBC News.

John Gieve a afirmat ca banca cunostea situatia "creditelor nebune" si ca preturile caselor si ale altor active se majorasera nesustenabil. Oficialii bancii au considerat ca problema comporta implicatii mai putin grave decat s-a dovedit ulterior. Banca Angliei se bazeaza excesiv pe dobanda de politica monetara pentru a controla mediul economic, in opinia lui Gieve. Viceguvernatorul isi va incheia mandatul in cursul anului viitor, iar in prezent face parte si din comitetul de stabilire a ratei dobanzii de referinta din cadrul bancii.
Gieve a precizat ca ratele dobanzilor sunt "un instrument tocit", intrucat au afectat economia la toate nivelurile. "Trebuie sa dezvoltam noi instrumente, care sa se situeze undeva intre ratele dobanzilor, care afecteaza intreaga economie, si supravegherea individuala si reglementarea fiecarei banci in parte", a mai spus Gieve. "Trebuie sa dezvoltam un instrument care sa acopere decalajele si care sa se adreseze in mod direct ciclurilor financiare si care sa previna ciclul creditelor sa ne fuga de sub control."
John Gieve are responsabilitati specifice legate de stabilitatea financiara. El a fost chestionat toamna trecuta de catre Comitetul Trezoreriei in legatura cu presupusa sa lipsa de implicare in redresarea situatiei de criza in care s-a situat banca Northern Rock. Colegii sai au considerat acuzatia drept nefondata. Viceguvernatorul este sceptic in privinta capacitatii ministerului finantelor de a recupera fondurile injectate in sectorul bancar.
"Exista cateva carti pe care contribuabilul le are in mana in prezent: Northern Rock, Bradford & Bingley, banci care in mod evident sunt in situatia de faliment", a declarat Gieve. "In ceea ce priveste valul de noi banci aparute, consider ca au potential comercial si sunt sigur ca in timp acestea se vor relansa si vor incepe sa se dezvolte din nou in postura de entitati comerciale", a conchis Gieve.
Concomitent, presedintele bancii Barclays a declarat ca creditele vor fi dificil de accesat de catre consumatori si companii in urmatorii doi ani.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO