Business Internaţional

Banca centrală a Rusiei a crescut dobânda cheie cu 1,5 puncte, la 9,5%

Banca centrală a Rusiei a crescut dobânda cheie cu 1,5...

Autor: Luiza Chiroiu

31.10.2014, 15:31 339

Majoritatea analiştilor intervievaţi de Bloomberg a anticipat că banca centrală a Rusiei va urca dobânda cheie cu 0,5 puncte, de la 8% la 8,5%.

Guvernatorul Elvira Nabiullina a crescut de patru ori costurile de împrumut în acest an, după ce sancţiunile impuse Moscovei de către UE şi SUA au slăbit economia de 2.0000 de miliarde de dolari a Rusiei, informează Bloomberg.

"Au avut loc schimbări semnificative ale condiţiilor externe: o scădere considerabilă a preţului petrolului şi sancţiuni mai stricte impuse de anumite ţări. Ca rezultat, rubla s-a depreciat. Aceasta, împreună cu restricţiile asupra importului anumitor produse alimentare impuse în august, a condus la accelerarea creşterii preţurilor de consum", se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Banca centrală a Rusiei a intervenit în octombrie pentru prima dată din mai pe piaţa interbancară pentru a sprijini rubla, vânzând aproape 27 miliarde de dolari, potrivit datelor instituţiei. Ieşirile de capital au atins 85,2 miliarde de dolari după nouă luni, cel mai înalt nivel din 2008 până în prezent. În 2008 ieşirile de caital au însumat 133,6 miliarde de dolari.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Rusia "nu va folosi fără cap" rezervele pe care le are pentru a-şi susţine moneda naţională.

O rublă slabă are ca efect creşterea preţurilor de import, ceea ce contribuie la accelerarea ratei inflaţiei. Deprecierea monedei naţionale adaugă până la 2 puncte procentuale la inflaţie, potrivit lui Alexei Vedev, ministru adjunct al Economiei.

Inflaţia sdin acest an se plasează la 8,4%, potrivit datelor prezntate vineri de banac centrală.

Banca centrală a anunţat că va iniţia acţiuni de relaxare monetară în momentul în care condiţiile externe se îmbunătăţesc, iar inflaţia şi perspectivele privind evoluţia preţurilor arată un trend descendent stabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO