Business Internaţional

Bancherii accepta sa renunte la lux si salarii mari ca sa nu isi piarda jobul

11.12.2008, 16:17 10

In spatele a ceea ce a mai ramas din companiile de pe Wall Street, bancherii se straduiesc sa faca fata unei afaceri care dispare vazand cu ochii.

Intr-adevar, mai exista zeci de mii de persoane care inca au o slujba, doar ca nu mai au foarte mult de lucru, scrie The Wall Street Journal.
Pietele de credite si bursiere sunt in scadere, volumul fuziunilor a scazut cu 28 de procente, iar linii intregi de finantare au fost blocate.
Investitiile bancare au devenit in ultimul timp un taram fantoma, unde toti sunt ocupati, insa nimeni nu reuseste sa iasa in evidenta. In aceasta lume, statutul favorabil este generat de o runda de negociere de calitate, nu de o tranzactie finalizata. Un salariu de 700.000 dolari este considerat drept o retributie generoasa, iar o povestire apocrifa legata de un fost bancher al renumitei banci JPMorgan care supravegheaza in prezent un lift circula necontenit.
"O intreaga generatie a lucrat timp de 20 de ani, s-a ridicat prin forte proprii, iar acum totul se duce de rapa", a afirmat un bancher din cadrul Goldman Sachs. Intr-adevar, JPMorgan a concediat recent in mare secret o serie de bancheri ai bancii Bear Stearns, desi cei de la JPMorgan au considerat ca au gasit mina de aur dupa ce Bear s-a prabusit in cursul anului curent.
Pentru moment, succesul ia forma unor prolifice intruniri. 10 din 11 persoane intervievate au declarat, cu o inflacarare surprinzatoare, ca situatia actuala este un moment oportun de "relationare cu clientii" sau de "construire a relatiilor". Unul dintre intervievati s-a "laudat" ca a petrecut in birou doar doua zile pe luna, in timp ce un fost angajat al JPMorgan a vorbit despre doua reuniuni de succes, care s-au desfasurat cu cateva ore inainte ca el sa fie concediat.
Bancherii au declarat ca cele mai importante discutii se poarta, in mod surprinzator, cu companiile care au nevoie urgenta de lichiditati. Acestea iau in considerare orice idee creativa. In conditiile in care pietele sunt inghetate, activitatea bancherilor se restrange treptat. "Care este definitia dvs. pentru o afacere?", a intrebat un executiv din cadrul Merrill Lynch.
Adesea aceste conversatii evolueaza in discutii legate de soarta companiilor de pe Wall Street si de supravietuirea angajatorilor din industria bancara. "Faci asta pentru o vreme si ramai apoi fara subiect de discutie", a spus un bancher al Citigroup.
Aceste prelegeri ofera o bucurie macabra unui grup de bancheri care acced la o functie pe Wall Street, ei fiind cei care au renuntat la posturile pe care le detineau si care lanseaza zvonuri legate de concedieri si de bonusuri. Acest tip de bancheri se gaseste in special in randul rangurilor mai mici dintr-o banca, unde angajatii au o capacitate redusa de a se evidentia, fiind in cautare ofensiva de noi locuri de munca.
"Se uita la postul CNBC toata ziua si navigheaza pe Internet", a afirmat un bancher din cadrul Citigroup. "Investitiile bancare implicau vibratiile acelea captivante. Acum sunt complet la pamant".
Contextul actual face loc reflectiilor. Poate ca New Yorkul trebuie parasit, in cautare de noi oportunitati, sau poate ca o pasiune abandonata trebuie reinviata.
In mod bizar, numai o parte infima din bancherii de top par dispusi sa accepte realitatea din spatele profesiei lor: o lume unde functioneaza o serie de parghii a condus si la crearea unui exces de bancheri.
Faptul ca bancherii raman devotati domeniului este o dovada a optimismului inerent de pe Wall Street, fiind un motiv pentru care ciclurile de progres si regres se vor continua la nesfarsit.
Un bancher de la Goldman a sintetizat situatia astfel: "Oamenii sunt foarte ocupati, numai ca nu primesc niciun fel de remuneratie".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO