Business Internaţional

Bancherii cu operatiuni in Est cer bani de la UE

08.02.2009, 18:26 222

Bancile cu expuneri masive in Europa de Est, printre care banca italiana UniCredit si cea austriaca Raiffeisen, au solicitat Uniunii Europene un program de asistenta a regiunii care sa cuprinda 12 puncte, de la credite exprimate in dolari si euro destinate bancilor la garantii pentru depozitele clientilor din partea unor organizatii ca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, conform unei scrisori inaintate Comisiei Europene. Programul ar putea include si masuri menite a ajuta creditorii regionali sa-si consolideze capitalul, scrie Bloomberg.

Pe de alta parte, ministrul austriac de finante Josef Pršll va vizita Romania, Bulgaria, Croatia si Ucraina pentru a prezenta un plan european elaborat de autoritatile de la Viena, de stabilizare a sistemelor financiare din Europa Centrala si de Est.
Cererile bancilor reprezinta o "actiune pozitiva" pentru Europa Centrala si de Est, a declarat Neil Shearing, analist pe piete emergente in cadrul Capital Economics din Londra. "Daca bancile occidentale vor continua sa opereze in regiune, va mai exista un punct de sprijin in ceea ce priveste capitalul. Daca acestea se vor retrage in masa insa, situatia va deveni grava."
Oficiali ai BERD din Londra arata intr-o declaratie ca poarta discutii cu institutii financiare si oficiali guvernamentali pe marginea temerilor exprimate de banci.
Pe langa UniCredit si Raiffeisen, bancile care au inaintat scrisoarea comisiei sunt banca italiana Intesa SanPaolo, banca austriaca Erste, Societe Generale din Franta si KBC din Belgia, toate fiind prezente si pe piata romaneasca.
Fondul Monetar International anunta pe 28 ianuarie ca "mai multe sisteme bancare din Europa de Vest au in continuare o expunere foarte mare in fata deteriorarii calitatii activelor din Europa de Est". Regiunea se va confrunta cu o recesiune in acest an pe fondul prabusirii exporturilor, au aratat oficialii FMI.
Numai bancile austriece au credite acordate in valoare de 230 de miliarde de euro in regiune, valoare egala cu aproximativ 75% din PIB-ul tarii.
Guvernul austriac anunta pe 27 ianuarie ca va cauta sprijin pentru o initiativa UE de salvare a sistemului bancar al regiunii. Planul urma sa includa fonduri de la Banca Europeana de Investitii, Banca Centrala Europeana si Fondul de Coeziune al UE.
Amelia Torres, purtatoare de cuvant a comisarului european pe probleme monetare Joaquin Almunia, a declarat ca "este responsabilitatea comuna a bancilor si tarilor de origine ale acestora sa asigure stabilitatea financiara a tarilor unde bancile respective detin acum subsidiare".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO