Business Internaţional

Băncile centrale îşi prelungesc stimulentele din cauza redresării fragile

Autor: Catalina Apostoiu

26.09.2010, 23:35 12

Cele mai importante bănci centrale ale lumii întâmpinădificultăţi majore în a depăşi starea de criză, prelungindu-şiprogramele de susţinere sau confruntându-se cu perspectivareînnoirii stimulentelor neconvenţionale în condiţiile încetiniriiritmului de redresare a economiei mondiale, scrie Bloomberg.

Banca centrală americană (Fed) anunţa pe 21 septembrie că estepregătită pentru relaxarea în continuare a politicii monetare dacăacest lucru va fi necesar şi a menţionat achiziţiile de activedrept o posibilă opţiune. Banca Angliei a semnalat recent căstrategii sunt pe punctul de a spori stimulentele, iar BancaCentrală Europeană şi-a prelungit sprijinul oferit băncilor până în2011.

Economiile încă au nevoie de ajutor

Situaţia este complet diferită de ce se întâmpla la începutulanului, înainte ca criza datoriilor din Grecia să se adâncească,atunci când bancherii centrali stopau stimulentele sau discutaudespre înăsprirea politicii. Acum, revenirea de pe urma cele maigrave recesiuni mondiale de la cel de-al Doilea Război Mondial sedovedeşte mai fragilă decât se anticipase, potrivit OCDE.

"Economiile încetinesc, astfel încât băncile va trebui să facămult mai multe pentru a le ajuta", a declarat Stuart Thomson dincadrul Ignis Asset Management.

Date recente sugerează că economia ţărilor din G7 ar puteaînregistra o rată anualizată de creştere de aproximativ 1,5% în aldoilea semestru, sub rata de 1,7% estimată anterior şi cea de 3%consemnată în primul semestru, potrivit OCDE.

Băncile pun în balanţă potenţialele costuri inflaţioniste aleunor stimulente suplimentare şi perspectiva deflaţiei şi ar puteavedea beneficii legate de noi stimulente, spune Jay Bryson,economist în cadrul Wells Fargo Securities din Carolina deNord.

Comitetul de politică monetară al Fed este tot mai aproape deadoptarea unui nou val de măsuri neconvenţionale după ce aachiziţionat credite ipotecare şi titluri de trezorerie în valoarede 1.750 mld. dolari (1.300 mld. euro) în perioada decembrie2008-martie 2010.

Banca centrală a anunţat că este pregătită pentru noi măsuri înscopul sprijinirii redresării economiei, urmând să reducă inflaţia,în timp, până la un nivel ţintă stabilit.

Ne retragem, dar nu încă

În martie, preşedintele Fed Ben S. Bernanke vorbea în faţaCongresului despre cum va elimina banca centrală stimulentelerecord, iar raportul său din iulie aloca mai mult spaţiu strategieide exit a Fed decât măsurilor pe care banca centrală urma să le iapentru stimularea creşterii şi ocupării forţei de muncă.

Banca Angliei a achiziţionat obligaţiuni în valoare de 200 demiliarde de lire sterline în perioada martie 2009-ianuarie 2010.Mervyn King, guvernatorul băncii, declara în iunie că oficialii vormajora probabil ratele dobânzii înainte de a vinde obligaţiuni,atunci când vor decide să retragă stimulentele.

Acum, Banca Angliei, care şi-a menţinut rata de referinţă la unminim record de 0,5% din martie 2009, semnalează că ia în calculnoi achiziţii de active.

Bani, bani şi iar bani

În această lună, BCE şi-a prelungit oferta de lichiditatenelimitată pentru bănci până în 2011 pentru a acorda acestora maimult timp pentru refacerea bilanţurilor, în condiţiile în careredresarea zonei euro dă semne de încetinire. Creşterea din zonăs-ar putea reduce de la 1% în trimestrul doi la 0,3% în trimestrulîncheiat în decembrie, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

În aprilie, BCE a înăsprit termenii operaţiunilor pe trei lunirevenind la practica de a oferi fonduri la o rată variabilă. Bancaa început retragerea stimulentelor în decembrie, când a stopatcreditele pe 12 luni, şi a anunţat că va pune capăt creditelor pe 6luni în martie.

Adâncirea crizei fiscale din Europa în mai a obligat BCE săîngheţe retragerea stimulentelor pentru băncile regiunii.

Deşi nu mai oferă firmelor credite pe 12 luni, banca areintrodus creditarea nelimitată în cadrul operaţiunilor derefinanţare pe 3 şi 6 luni şi a reluat achiziţiile de obligaţiuniale guvernelor cu deficite mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO