Business Internaţional

Băncile europene sunt ţinute sub lupă în Statele Unite

no title

Banca franceză Société Générale a fost cea mai lovită dintre creditorii europeni importanţi, acţiunile sale scăzând cu 11,38%. Acţiunile băncii au scăzut puternic săptămâna trecută din cauza unor zvonuri privind starea sa de sănătate, zvonuri infirmate de conducerea băncii.

Autor: Catalina Apostoiu

19.08.2011, 00:03 287

Autorităţile americane ţin sub observaţie operaţiunile diviziilor americane ale celor mai mari bănci europene de teamă că criza datoriilor din Europa ar putea avea efecte negative asupra sistemului bancar american, potrivit The Wall Street Journal. Oficialii biroului din New York al băncii centrale americane (Fed), care supraveghează operaţiunile din SUA ale multor bănci europene importante, a organizat ample reuniuni cu reprezentanţii instituţiilor în încercarea de a determina vulnerabilitatea acestora în faţa presiunilor financiare în creştere.

Fed solicită băncilor informaţii suplimentare privitoare la accesul acestora la fondurile de care au nevoie pentru a-şi desfăşura activităţile zilnice, iar în unele cazuri face presiuni asupra băncilor să-şi revizuiască structura diviziilor americane.

Oficialii "sunt foarte îngrijoraţi" în legătură cu posibilitatea ca băncile europene să se confrunte cu dificultăţi de finanţare în Statele Unite, a declarat un oficial al unei bănci europene care a participat la discuţii.

Autorităţile încearcă să evite repetarea crizei financiare din 2008, de această dată aceştia temându-se că criza datoriilor din zona euro va afecta capacitatea băncilor europene de a finanţa credite şi de a-şi respecta alte obligaţii financiare în Statele Unite.

Unele dintre cele mai mari bănci europene au ample operaţiuni în Statele Unite şi se bazează în mare măsură pe fonduri împrumutate pentru a-şi finanţa operaţiunile. În cazul unei crize, majoritatea opţiunilor de finanţare ar putea dispărea însă.

Autorităţile americane încearcă să preîntâmpine posibilitatea ca băncile europene cu probleme să transfere fonduri de la diviziile americane. Recent, acestea şi-au intensificat presiunile asupra băncilor europene în sensul transformării diviziilor americane în organizaţii autofinanţate, mai bine protejate în faţa problemelor companiilor-mamă.

Neliniştea legată de finanţarea operaţiunilor americane ale băncilor europene survine în contextul temerilor mai largi privitoare la capacitatea băncilor europene cu probleme de a-şi refinanţa datoriile scadente în anii următori. Deşi băncile europene de top şi-au satisfăcut în proporţie de 90% necesităţile de finanţare pe 2011, acestea mai au de atras aproximativ 80 de miliarde de euro până la sfârşitul anului, potrivit Morgan Stanley.

În ultimele săptămâni, rezervele de cash ale diviziilor americane ale băncilor străine au scăzut. Pe 3 august, rezervele totale de cash ale băncilor străine au scăzut cu 16%, la 758 mld. dolari (525 mld. euro), comparativ cu nivelul înregistrat cu trei săptămâni în urmă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO